Πολιτική

Μητσοτάκης: “Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά – Να μετουσιώσουμε το χθες στα θεμέλια του αύριο”

Μητσοτάκης: “Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά – Να μετουσιώσουμε το χθες στα θεμέλια του αύριο”

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΕΡΤ//Μητσοτάκης: "Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά - Να μετουσιώσουμε το χθες στα θεμέλια του αύριο"

Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο φωτισμό του ιερού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε την εκδήλωση:

Μυτιληναίος: Ο σύγχρονος φωτισμός με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του

«Η σημερινή μέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Ο σύγχρονος φωτισμός με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Η μοναδική εικόνα που θα δούμε θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης σήμερα online, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά, το κάλλος έχει τις ρίζες του εδώ στην Ελλάδα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος.

«Ως Metlen νιώθουμε βαθιά ευθύνη να συμβάλλουμε στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της πολιτισμικής μας ταυτότητα. Η χορηγία μας σε αυτό το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευθύνη. Δόθηκε μεγάλη προσοχή ώστε η τεχνική μελέτη να σέβεται το περιβάλλον του μνημείου εξασφαλίζοντας πως η φυσική ομορφιά και η ιστορική σημασία του Ναού θα παραμείνουν αναλλοίωτες», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του

«Με συγκίνηση και μεγάλη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας, μπροστά από ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδας μας. Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα το οποίο εδώ και 2.500 περίπου χρόνια παραμένει διαχρονικός φάρος ιστορίας και πολιτισμού», είπε αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης.

«Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει περισσότερο. Ο Ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους αιώνιους δεσμούς της Αττικής με τη θάλασσα αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη του.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που ήταν επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του, γιατί αναδεικνύει τη γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του.

Τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου, θα επιτρέπουν σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση. Θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα, είτε από τη στεριά. Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, να μετουσιώσουμε τις κολώνες του χθες στα θεμέλια του αύριο»

Νέος φωτισμός στο Σούνιο

«Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στη διάρκεια της ημέρας

Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου», σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ «Είκοσι χρόνια μετά, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Το σύστημα φωτισμού στο Σούνιο ήταν ήδη πεπαλαιωμένο και είχε υποστεί την φθορά του χρόνου. Η προθυμία, με την οποία ανταποκρίθηκε η METLEN Energy & Metals και ο Πρόεδρος της Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόταση του ΥΠΠΟ να αναλάβει τη μελέτη του φωτισμού και την υλοποίηση του έργου, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εκδήλωση της φωταγώγησης θα κλείσει με τη συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments