Πολιτική

Οι σκέψεις του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Οι σκέψεις του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Σενάρια για παρεμβάσεις στην εκλογική νομοθεσία

Από το Μαξίμου κλείνουν τη συζήτηση σχετικά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναφέροντας ένα σχέδιο που θα αναπτυχθεί σε βάθος 1000 ημερών. Αυτή τη στιγμή, η προσοχή εστιάζεται κυρίως στην καταπολέμηση της ακρίβειας και στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κρίσιμα θέματα που απαιτούν απαντήσεις, αν και η κυβέρνηση επιλέγει να αναβάλει τις σχετικές συζητήσεις για αργότερα.

Από το κυβερνών κόμμα επιθυμούν να περιορίσουν τις φήμες σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αν και δεν είναι μυστικό ότι ορισμένοι «γαλάζιοι» θα υποστήριζαν στοχευμένες τροποποιήσεις. Θα φανεί αν η συζήτηση αυτή θα επανέλθει στο προσκήνιο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2027. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς, ακόμη και αν το θέμα ανοίξει, απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί ένας νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Διαφορετικά, οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε περίπτωση που ανοίξει τελικά η συζήτηση, είναι πιθανό να προκύψουν δύο σημαντικά θέματα: η αύξηση του ποσοστού που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (π.χ. από 3% σε 5%) και η τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο θα αποδίδεται η έδρα στο πρώτο κόμμα, ώστε να επιτυγχάνεται με χαμηλότερο ποσοστό.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού τους επόμενους μήνες. Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν προσεκτικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα.

Από τη μία, η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει, αλλά στη Νέα Δημοκρατία παρατηρούν ότι τα ποσοστά τους έχουν σταθεροποιηθεί κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών. Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητο ότι στις τελευταίες μετρήσεις τα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. κυμαίνονται από 15% έως 20%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αναβάλει τη συζήτηση σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας για αργότερα, ενώ η ονοματολογία έχει ήδη αρχίσει να εντείνεται. «Αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα κάνω καμία δήλωση, εκτός από το ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσω από όλους σας να σεβαστούμε τον θεσμό πάνω από όλα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 200 ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην τρίτη απαιτούνται 180 ψήφοι. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, η Βουλή δεν διαλύεται, αλλά προχωρά σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε τότε επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλώς η σχετική πλειοψηφία.

Είναι σαφές ότι από το Μαξίμου επιθυμούν να αποφευχθούν διαρροές από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους σε υποψηφιότητες που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει, αρκετοί βουλευτές αναφέρονται στην ανάγκη επιστροφής στις ρίζες του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments