Ελλάδα

Πώς γιατροί και φαρμακοποιοί έστησαν την απάτη των 3,5 εκατ.

Πώς γιατροί και φαρμακοποιοί έστησαν την απάτη των 3,5 εκατ.

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, iefimerida.gr

Χιλιάδες συνταγές σε συγγενείς και μετανάστες

Δύο καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια των αστυνομικών από τον ΕΟΠΥΥ, οδήγησαν στην αποκάλυψη της απάτης με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών.

Το πρώτο έγγραφο που έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ., στις 18/10/2023, ήταν του Τμήματος Ελέγχου Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ, και αφορούσε σε δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατήγγειλαν ότι στον ΑΜΚΑ τους διαπίστωσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων εν αγνοία τους, από παθολόγο ο οποίος μένει και εργάζεται στην Κύπρο ως γενικός ιατρός, ερχόταν στην Ελλάδα με αεροπλάνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έκανε κάποιες εφημερίες σε Αντίκυρα και Δίστομο, ενώ οι εκτελέσεις αυτών είχαν γίνει σε φαρμακεία που δεν είχαν επισκεφθεί.

Η μία ασφαλισμένη φέρεται να κατήγγειλε πως: «Στις 28-05-2023 έλαβα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα HIPNOSEDON από τον ιατρό …., η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα στο φαρμακείο με την επωνυμία …, με έδρα στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής, επί της οδού…».

Μάλιστα, η ίδια κάλεσε στο φαρμακείο έτσι ώστε να ζητήσει εξηγήσεις, με τον φαρμακοποιό να απαντάει ότι πρόκειται για λάθος και να ακυρώνει την εκτέλεση της συνταγής.

Όσον αφορά στη δεύτερη ασφαλισμένη, φέρεται να κατήγγειλε πως δεκαέξι συνταγές εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της κατά το διάστημα από 14-04-2015 έως 11-11-2015, οι οποίες εκτελέστηκαν σε φαρμακείο στα Σεπόλια Αττικής που ανήκει σε έναν από τους κατηγορούμενους.

Το δεύτερο έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου/ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 15-12-2023 αφορά σε υπόθεση συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ ασθενών με μηδενική συμμετοχή, από γυναικολόγο, τη σύζυγό του καρδιολόγο σε μεγάλο νοσοκομείο και οδοντίατρο από τη Ρουμανία.

Ενδεικτικά παραδείγματα 1.225.642 εκτελέστηκαν σε εμπλεκόμενα φαρμακεία των μελών

Χαρακτηριστικά

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΑΘΗΝΑ

ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 2.003

ΖΗΜΙΑ/ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 114.223 ΕΥΡΩ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΤΑΥΡΟΣ

ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 4.586

ΖΗΜΙΑ/ ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 110.934 ΕΥΡΩ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 16.377

ΖΗΜΙΑ/ ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 769.035 ΕΥΡΩ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments