Γεωπολιτικά

Το IRGC του Ιράν εκτοξεύει τον πέμπτο δορυφόρο του στο διάστημα

Το IRGC του Ιράν εκτοξεύει τον πέμπτο δορυφόρο του στο διάστημα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο δορυφόρος Chamran-1 του Ιράν φέρεται να τέθηκε σε τροχιά με πύραυλο που χρησιμοποιεί καύσιμα στερεάς κατάστασης στο τρίτο στάδιο, μόλις μια εβδομάδα αφότου το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έστειλε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Το IRGC του Ιράν εκτόξευσε έναν ακόμη δορυφόρο στο διάστημα χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία πυραύλων στερεάς κατάστασης καυσίμου την οποία οι δυτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με ανησυχία για την πιθανή χρήση της για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο δορυφόρος Chamran-1 είναι ο δεύτερος που υποστηρίζεται ότι τέθηκε σε τροχιά από την αεροδιαστημική δύναμη του IRGC φέτος, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση της επιτυχούς εκτόξευσής του.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι του μοντέλου Qassed και Qaem, οι οποίοι, σύμφωνα με ιρανικούς αξιωματούχους, έχουν τοποθετήσει πέντε δορυφόρους στο διάστημα μέχρι στιγμής τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιούν έναν κινητήρα καύσης καυσίμων στερεάς κατάστασης στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας εκτόξευσης. Ο κινητήρας, γνωστός ως Vahab, λέγεται ότι είναι εγχώριας σχεδίασης.

Ο κινητήρας Vahab έχει χρησιμοποιηθεί στους πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει τους τρεις δορυφόρους Noor του IRGC από τον Απρίλιο του 2020, καθώς και τον Sorayya τον Ιανουάριο και τον Chamran-1, υποστήριξε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Πεντάγωνο, το οποίο παρακολουθεί στενά το διαστημικό πρόγραμμα του IRGC. Ο αναπληρωτής του τότε κορυφαίου στρατηγού της Ουάσινγκτον, στρατηγός Τζον Χάιτεν, απέρριψε ως γνωστόν τον Noor-1 ως μια «κάμερα που πέφτει στο διάστημα» μετά την πρώτη επιτυχή εκτόξευση δορυφόρου του IRGC.

Λίγα είναι δημοσίως γνωστά για τις δυνατότητες δορυφορικής απεικόνισης του IRGC. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία βοηθά το Ιράν με το διαστημικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Τεχεράνης στις υλικές ανάγκες του Κρεμλίνου εν μέσω του εξοντωτικού χερσαίου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τις διαστημικές εκτοξεύσεις του IRGC επειδή βασίζονται σε τεχνολογία απαραίτητη για την ανάπτυξη βαλλιστικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, επανειλημμένα κύματα οικονομικών κυρώσεων δεν έχουν σταματήσει το πρόγραμμα του IRGC.

Από τότε που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη το 2018, το Ιράν αύξησε σημαντικά τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο, ξεπερνώντας το όριο εμπλουτισμού 3,67% του Κοινού Σχεδίου Δράσης Συνεργασίας και συγκεντρώνοντας περίπου 164,7 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε καθαρότητα 60%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου σε οπλικά επίπεδα, γενικά γύρω στο 90%, θα είχε άμεσες συνέπειες.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση σχετικά με το αν θα επιδιώξει ή όχι την απόκτηση πυρηνικού όπλου, κάτι που ο Χαμενεΐ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών κατευθυντήριων γραμμών της χώρας.

Ωστόσο, κατά το τελευταίο έτος, Ιρανοί αξιωματούχοι έσπασαν όλο και περισσότερο το ταμπού να μιλούν ανοιχτά για την πιθανή απόκτηση πυρηνικού όπλου. Ο Χαμενεΐ φαίνεται να έχει δώσει την ευλογία του στον πρόεδρο Μαχσούντ Πεζεσκιάν να συνεργαστεί με τη Δύση για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων. «Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον εχθρό», δήλωσε πρόσφατα ο Χαμενεΐ λίγο πριν προσθέσει ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τον ίδιο εχθρό σε ορισμένες καταστάσεις”, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al-Monitor στην Τεχεράνη.

Η τελευταία εκτόξευση του δορυφόρου έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους κοντινού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε «δραματική κλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Iran Air μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις σε αξιωματούχους του IRGC που πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε επαφές με τον ρωσικό στρατό για την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων και ένα αεροπλανοφόρο στην Κασπία Θάλασσα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι αν το Ιράν παρέχει στη Ρωσία τέτοιου είδους πυραύλους, είναι πολύ πιθανό να μην πρόκειται για μια καλή συμφωνία της μιας φοράς – ότι πρόκειται για μια πηγή δυνατοτήτων που η Ρωσία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο μέλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments