Διεθνή

ΓΓ ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

ΓΓ ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, που βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε σε συνέντευξη ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» που επιβάλλεται από το Ισραήλ στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υφίσταται «αδιανόητα» δεινά, κατήγγειλε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι αδιανόητο το επίπεδο των δεινών στη Γάζα, το επίπεδο των θανάτων και των καταστροφών δεν χωράει καμιά σύγκριση αφότου έγινα Γενικός Γραμματέας» του διεθνούς οργανισμού, είπε ο κ. Γκουτέρες, στο αξίωμα από το 2017.

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, κι αυτή βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους θανάτους, στις καταστροφές, στον λιμό και στις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου θυλάκου υπό πολιορκία.

Την 7η Οκτωβρίου 2023, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο σφοδρότητας άνευ προηγουμένου από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει τα θύματα που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007· και στις ευρείας κλίμακας αεροπορικές και στις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται στον θύλακο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 41.226 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τους θανάτους αμάχων, είναι «απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει λογοδοσία», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο στην πλευρά του Ισραήλ, για τις «μαζικές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, όσο και στην πλευρά της Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δεν έχει πάψει να αξιώνει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, όμως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο, με τα δυο μέρη, την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, να κατηγορούν το ένα το άλλο πως δεν θέλει να κλειστεί συμφωνία.

«Είναι ατελείωτες», σχολίασε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να συναφθεί συμφωνία, αν και πρόσθεσε πως διατηρεί ελπίδες.

Καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απαντά πλέον στα τηλεφωνήματά του από τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας δεν αναμένει αναθέρμανση της προσωπικής σχέσης ενόψει της εβδομάδας επαφών και ομιλιών υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας γενικά μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Αν καταλαβαίνω καλά, έχει ήδη πει δημόσια πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει να συναντηθεί μαζί μου. Άρα πιθανόν δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο, συνέχισε. «Αυτό που μετράει είναι τα δεινά των ανθρώπων», είπε, «αυτό που μετράει είναι η απουσία πολιτικής λύσης, αυτό που μετράει είναι η μόνιμη άρνηση της λύσης των δύο κρατών, η υπονόμευση της λύσης αυτής με ενέργειες στο πεδίο, με την αρπαγή γαιών, με τους εκτοπισμούς, με νέους οικισμούς, που όλοι τους οικοδομούνται παράνομα».

Ακόμη, έκρινε «απίθανο» η πρότασή του να αναπτυχθεί αποστολή «επιτήρησης» της εφαρμογής της σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να γίνει πραγματικότητα, καθώς δεν την αποδέχονται και τα δυο μέρη.

Οι αποστολές του ΟΗΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει συναίνεση των χωρών που τις υποδέχονται για να αναπτυχθούν.

Εν μέρει γι’ αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε εντολή ετήσιας διάρκειας σε πολυεθνική αποστολή υπό την ηγεσία της Κένυας —όχι υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών— για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της βίας των συμμοριών, καθώς η χώρα της Καραϊβικής υπέστη οδυνηρές εμπειρίες σε προηγούμενες επιχειρήσεις κυανοκράνων.

Ωστόσο, ενώ έχουν αναπτυχθεί μόλις μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί και η πολυεθνική αποστολή αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ εισηγούνται να μεταμορφωθεί σε αποστολή του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός θα κάνει αυτό που θα ζητήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Πορτ-ο-Πρενς, διαβεβαίωσε ο κ. Γκουτέρες. Αλλά «βρίσκω παράξενο το ότι είναι τόσο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί μια τόσο μικρή αστυνομική επιχείρηση», συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο».

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τις επικρίσεις πως ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος, ότι δεν καταφέρνει να επέμβει αποτελεσματικά ώστε να τερματιστούν οι ένοπλες συρράξεις στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ουκρανία και αλλού, ο Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε πως είναι τα κράτη μέλη, ιδίως τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτά που έχουν την ευθύνη «για τις αποφάσεις που λαμβάνονται» — ή δεν λαμβάνονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι θεσμοί «απαρχαιωμένοι, δυσλειτουργικοί, άδικοι», επανέλαβε.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στους πολέμους, όμως το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε την εξουσία, μερικές φορές ούτε καν τους πόρους, για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

17.09.2024 | 13:24

Η ΝΔ συσπειρώνει το δεξιό ακροατήριό της

17.09.2024 | 13:20

Γερουλάνος: Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις,η ΝΔ θα είχε πρόεδρο Μεϊμαράκη,ο ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου.το ΠΑΣΟΚ Λοβέρδο

17.09.2024 | 13:17

Νοτοπούλου για bullying από Κασσελάκη: Αν συναινέσει μπορώ να δημοσιοποιήσω τα μηνύματα

17.09.2024 | 13:15

Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα στην Κομισιόν: Μεγάλη επιτυχία της χώρας μας

17.09.2024 | 13:12

Σπηλιωτόπουλος: Χωρίς τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ούτε 6%-7% στις ευρωεκλογές

17.09.2024 | 13:06

Μαρίνα Σταυράκη για Πατούλη: Ο γιος μας έμαθε από τρίτους ότι ο πατέρας του θα ξαναγίνει μπαμπάς

17.09.2024 | 13:02

Με 300 εκατ. σε πρώτη φάση το πρόγραμμα των επενδύσεων θερμοκηπίων

17.09.2024 | 12:53

Θεοδωρικάκος: Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για επιχειρήσεις

17.09.2024 | 13:06

Μαρίνα Σταυράκη για Πατούλη: Ο γιος μας έμαθε από τρίτους ότι ο πατέρας του θα ξαναγίνει μπαμπάς

17.09.2024 | 12:16

Οι πρώτες δηλώσεις της Τοπαλίδου για το unfollow του Νίκου Κουρή και τις φήμες χωρισμού [vid]

17.09.2024 | 11:34

Πανικός στο Power of Love: «Τώρα κατάλαβα τι λέει αυτό το πιθηκάκι δίπλα μου» [vid]

17.09.2024 | 00:46

Survivor -Εκατερίνα Λιτβίνοβα: «Είμαι πολύ σκληρή καρύδα» -Η παίκτρια που "τρέλανε" το twitter

16.09.2024 | 23:33

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός «σφύριξε» την έναρξη- Tα ονόματα των ομάδων [vid]

16.09.2024 | 23:19

Survivor: Συγκλόνισε η Παρασκευή Κερασιώτη «Ακόμα δεν έχω βρει τα πατήματα μου μετά τον θάνατο του»

16.09.2024 | 21:18

Το συγκινητικό «αντίο» της Σμαράγδας Καρύδη στον πολυαγαπημένο της πατέρα [pic]

16.09.2024 | 19:55

Γιώργος Πατούλης: "Σχεδιάζει τον γάμο του με τη Νάνσυ Κοίλου- Έξαλλη η Μαρίνα Σταυράκη"

17.09.2024 | 09:34

Το IRGC του Ιράν εκτοξεύει τον πέμπτο δορυφόρο του στο διάστημα

17.09.2024 | 09:25

Τι κρύβεται πίσω από τον “εναγκαλισμό” της Σαουδικής Αραβίας με το υδρογόνο στους ενεργειακούς στόχους της

17.09.2024 | 09:19

Μπορεί η ανοικοδόμηση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου να προσφέρει σανίδα σωτηρίας για τη Λιβύη;

17.09.2024 | 09:14

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν αναγνώριση στην κυβέρνηση τους, διαψεύδει η Ουάσινγκτον

17.09.2024 | 09:09

Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή και απαραίτητη, δηλώνει η ισραηλινή αντιπολίτευση

17.09.2024 | 09:03

Ιράκ: Ένας νεκρός σε επιδρομή «τουρκικού drone» εναντίον φερόμενων ως μελών του PKK

16.09.2024 | 13:08

Η Ινδία αναπτύσσει νέο πυρηνικό υποβρύχιο υπό το φόβο της Κίνας

16.09.2024 | 11:22

Το Πεντάγωνο ανακαινίζει την ισραηλινή αεροπορική βάση

MUST READ

Διεθνή

Προκλητικός Τσελίκ κατά Δένδια: «Προβοκάτορας – Τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο»

Για ακραία στοιχεία που κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν τον διάλογο μίλησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος

16.09.2024 | 21:57

Διεθνή

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της Γερμανίας στα σύνορά της

Σε δοκιμασία η ενότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ

16.09.2024 | 20:31

Διεθνή

«Σφήνα» Ρωσίας για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το να παίζεις με τη φωτιά έχει σύνεπειες

«Το να παίζεις με τη φωτιά έχει συνέπειες» ήταν το σχόλιο του Κρεμλίνου αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

16.09.2024 | 20:27

Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν προτείνει τον Σεζουρνέ για Επίτροπο μετά την παραίτηση Μπρετόν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στέφαν Σεζουρνέ είναι ο νέος Επίτροπος τον οποίο προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

16.09.2024 | 20:22

Διεθνή

Μασκ για δημογραφικό στην Ελλάδα: Απίστευτο! Σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι σε σύγκριση με τις γεννήσεις

Το δημογραφικό της Ελλάδας βρέθηκε στο «στόχαστρο» του Ίλον Μασκ, ο οποίος το σχολίασε με ανάρτησή του στο X.

16.09.2024 | 19:54

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μεταναστευτικό: Ανατροπή μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη

12.09.2024 | 07:37

«Νein» του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του από την Αυστρία στις γερμανικές σκέψεις για απελάσεις και κλείσιμο συνόρων

Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θα επωμιστούμε δυσανάλογο βάρος για το μεταναστευτικό [vid]

12.09.2024 | 00:10

Σαφές μήνυμα ότι η «Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα», έστειλε για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Στο 27,2% η ΝΔ στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 11,8%

12.09.2024 | 12:24

Η γνώμη των πολιτών για τον επόμενο αρχηγό σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πολιτική

FΤ:Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν-Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

13.09.2024 | 11:37

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, ενώ τονίζει τη σημασία της καλύτερης εποπτείας της ευρωπαϊκής αγοράς

Πολιτική

Στην παιδεία και την υγεία τα στοιχήματα της κυβέρνησης

12.09.2024 | 06:45

Το Μαξίμου εστιάζει σε δυο κεντρικούς πυλώνες της καθημερινότητας

Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η συμμορία της μιζέριας βγάζει τα εσώψυχά της στο ΕΣΥ [vid,pics]

12.09.2024 | 11:34

Παίζει την ίδια κασέτα σε όλα τα νοσοκομεία

Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η Κεντρική Ευρώπη

Αυξάνονται οι νεκροί

Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η Κεντρική Ευρώπη

Υποβρύχιο «Titan»: Τα τελευταία μηνύματα του πληρώματος - «Όλα καλά εδώ»

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως τα τελευταία μηνύματα που έστειλε το πλήρωμα πριν την κατάρρευση.

Υποβρύχιο «Titan»: Τα τελευταία μηνύματα του πληρώματος – «Όλα καλά εδώ»

Κλυδωνίζεται η Ζώνη Σένγκεν, η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της

Οι επικριτές της κάνουν λόγο για κατάργηση του μεγαλύτερου πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στη Ζώνη Σένγκεν

Κλυδωνίζεται η Ζώνη Σένγκεν, η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της

Προκλητικός Τσελίκ κατά Δένδια: «Προβοκάτορας – Τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο»

Για ακραία στοιχεία που κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν τον διάλογο μίλησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος

Προκλητικός Τσελίκ κατά Δένδια: «Προβοκάτορας – Τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο»

Άδωνις Γεωργιάδης: Τσίπρας και Μέρκελ άνοιξαν την πόρτα του τρελοκομείου στο μεταναστευτικό

Πλήρης εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη για εξεύρεση λύσης

Άδωνις Γεωργιάδης: Τσίπρας και Μέρκελ άνοιξαν την πόρτα του τρελοκομείου στο μεταναστευτικό

Στέλιος Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά νεκρός [vid,pics]

Ο τόπος αλλά και η ΝΔ χρειάζεται μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

Στέλιος Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά νεκρός [vid,pics]

Δημοσκόπηση Alco: Πρώτη η ΝΔ, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος προηγείται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ανεβάζει ποσοστά η Ελληνική Λύση - Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο, ύστερα από εισροή πολιτών που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Alco: Πρώτη η ΝΔ, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Ποιος προηγείται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Περιοδείες υπουργών και βουλευτών ανά τη χώρα

Προτεραιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη

Περιοδείες υπουργών και βουλευτών ανά τη χώρα