Διεθνή

Politico: Ο Ζελένσκι παροτρύνθηκε να μην εισβάλει στο Κουρσκ – Το έκανε όμως…

Politico: Ο Ζελένσκι παροτρύνθηκε να μην εισβάλει στο Κουρσκ – Το έκανε όμως…

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ουκρανοί το είδαν ως ευκαιρία να ανταποδώσουν το χτύπημα στη Ρωσία

Τα σοβαρά τραύματά του θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του, αλλά ο 19χρονος Ουκρανός αλεξιπτωτιστής δεν μετανιώνει για τον ρόλο που έπαιξε στην αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας στα μέσα Αυγούστου.

Οπως και οι συνάδελφοί του στη μονάδα, ένιωσε ενθουσιασμένος όταν η διαταγή για επίθεση ήρθε την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος. Το είδαν ως ευκαιρία να ανταποδώσουν το χτύπημα στη Ρωσία.

«Αισθάνθηκα τον εαυτό μου μέρος της ιστορίας, επειδή ήταν η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ρωσία δέχθηκε εισβολή», δήλωσε ο Σεργκέι στο Politico, στο οποίο μίλησε με ψευδώνυμο, καθώς δεν επιτρέπεται να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης. «Είχα πολύ δυνατά αισθήματα», είπε.

«Και ένα άλλο σημαντικό πράγμα: δεν νιώσαμε τον πόνο που νιώθουμε όταν πολεμάμε μέσα στην Ουκρανία και καταστρέφουμε κτίρια. Τότε νιώθουμε ότι καταστρέφουμε ένα μέρος του εαυτού μας, αλλά στο Κουρσκ δεν μας βαραίνει το βάρος αυτής της θλίψης», είπε, παλεύοντας να πιει καφέ, καθώς τα χέρια του είναι καλυμμένα με επιδέσμους.

Ο Σεργκέι δεν τρέφει επίσης καμία αμφιβολία για τη λογική και τη σημασία της επίθεσης, η οποία παραμένει σε εξέλιξη, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί αντεπίθεση για να προσπαθήσει να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτό δεν συμβαίνει σε αντίθεση με ορισμένους από τους κορυφαίους διοικητές του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι, που τώρα είναι πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Λονδίνο, όταν ο Ζελένσκι έθεσε επί τάπητος για πρώτη φορά την επίθεση –νωρίτερα εφέτος– και πίεσε για αυτήν.

Αλλοι που αντιτάχθηκαν στην επίθεση περιλάμβαναν τον ιδιαίτερα σεβαστό Εμίλ Ισκούλοφ, διοικητή της 80ής Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου της Ουκρανίας. Αποπέμφθηκε τον Ιούλιο εν μέσω διαμαρτυριών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς που ζητούσαν να παραμείνει στη θέση του.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί διοικητές που έχουν αδιαμφισβήτητο κύρος μεταξύ του προσωπικού, που έχουν νικηφόρο πολεμικό ιστορικό και εμπειρία ενός μεγάλου πολέμου, είναι εκτός της εύνοιας της ανώτατης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», ανέφεραν οι διοικητές σε βίντεο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι ο λόγος της απόλυσης του Ισκούλοφ ήταν ότι «αντιτάχθηκε σε ένα καθήκον που δεν αντιστοιχούσε στη δύναμη της ταξιαρχίας».

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας στο Politico, ο Ισκούλοφ αντιτάχθηκε στην επιχείρηση του Κουρσκ, φοβούμενος ότι η ταξιαρχία του θα μπορούσε τελικά να είναι πολύ εκτεθειμένη στο εσωτερικό της Ρωσίας και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα.

Η ένσταση του Ζαλούζνι στην εισβολή, εν τω μεταξύ, ήταν ότι δεν υπήρχε σαφές δεύτερο βήμα μετά την επιτυχή παραβίαση των συνόρων από επίλεκτες ουκρανικές μονάδες που προέρχονται από τέσσερις ταξιαρχίες, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Ο Ζαλούζνι διερωτήθηκε: Αφού έχετε το προγεφύρωμα, τι γίνεται μετά;

«Δεν πήρε ποτέ μια σαφή απάντηση από τον Ζελένσκι», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Ενιωσε ότι ήταν ένα στοίχημα», είπε.

Ο Ζαλούζνι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της επιχείρησης στο Κουρσκ. Το Politico δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον Ισκούλοφ, αλλά ένας συνάδελφός του δήλωσε ότι δεν θα ανταποκρινόταν σε αίτημα για σχολιασμό.

Το ερώτημα του Ζαλούζνι παραμένει βασικό, με τους δυτικούς και τους Ουκρανούς αμφισβητίες να ανησυχούν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να παγιδευτούν στο εσωτερικό και να υποστούν μια αποθαρρυντική ανατροπή.

Το επιχείρημά τους είναι ότι η ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν τη γραμμή στο Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διατηρήσει μια εξοντωτική επίθεση και κατευθύνονται προς την πόλη Ποκρόβσκ. Εντείνουν τις επιχειρήσεις τους, προελαύνοντας προς και κατά μήκος ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις πόλεις Ντονέτσκ και Ζαπορίζια και πιέζοντας τις δυτικές ουκρανικές αμυντικές γραμμές γύρω από το Βουχλεντάρ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντικές τακτικές προόδους νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ, ενός σημαντικού κόμβου εφοδιασμού που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μερικών από τις σημαντικότερες σιδηροδρομικές οδούς εφοδιασμού της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο, στην ετήσια συνάντηση της διάσκεψης για την ευρωπαϊκή στρατηγική της Γιάλτας, μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στην οποία συμμετέχουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η κατάσταση στο Ντονέτσκ εξομαλύνεται, αν και παραδέχθηκε ότι παραμένει δύσκολη. «Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ, αν μιλάμε για το Ποκρόβσκ, έχει βελτιωθεί ελαφρώς», είπε.

Ο Ζελένσκι συνέδεσε τις μάχες στο Κουρσκ και το Ντονέτσκ, υπονοώντας ότι η έναρξη της επίθεσης στο Κουρσκ ανάγκασε τους Ρώσους να μετατοπίσουν πόρους μακριά από τα μέτωπα του Ντονέτσκ.

«Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των οβίδων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ντονμπάς, στο Ποκρόβσκ, πριν από την επιχείρηση στο Κουρσκ, ήταν 1 προς 12. Σήμερα είναι 1 προς 2,5», εξήγησε.

Μέσα στη Ρωσία Ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξαντρ Σίιρσκι επανέλαβε το επιχείρημα, λέγοντας πρόσφατα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός της Ρωσίας, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να μετακινήσει στο Κουρσκ ορισμένα έμπειρα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στο Ντονμπάς.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίσουν να σημειώνουν κάποιες τακτικές επιτυχίες στο Ντόνετσκ και να διατηρήσουν την προώθησή τους.

Και σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες με τους οποίους μίλησε το Politico, οι απώλειες για την Ουκρανία αυξάνονται ραγδαία στο Ντόνετσκ, αναγκάζοντας τον Σίιρσκι να αρχίσει να αναδιατάσσει ορισμένες μονάδες από το Κουρσκ για να ενισχύσει την άμυνα στο Ντόνετσκ.

Καμία από αυτές τις υψηλού επιπέδου τακτικές προκλήσεις και ερωτήματα δεν βαραίνει τον Σεργκέι.

Η συνοδεία του τεθωρακισμένου οχήματος, σε απόσταση έτσι ώστε να μην τους πιάσουν οι αεροπορικές επιδρομές, έκανε ό,τι του ζητήθηκε στις πρώτες μέρες της επίθεσης, έχοντας ως αποστολή να πρωτοστατήσει στην προέλαση και να μην καθυστερήσει με κάθε αντίσταση.

«Συλλάβαμε 200 Ρώσους στρατιώτες στην πορεία», είπε. «Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι στρατιώτες που συνελήφθησαν ανέφεραν ότι τους είχαν πει ότι ήταν πιθανό να επιτεθούμε, αλλά αυτοί και οι διοικητές τους δεν το πίστευαν», τόνισε ο Σεργκέι.

«Οι περισσότεροι ήταν στρατεύσιμοι από τα Ουράλια ή γύρω από τη Μόσχα», είπε.

Βασικό συστατικό για την ταχεία προέλαση των Ουκρανών, είπε, ήταν η χρήση drones First Person View (FPV). «Ηταν απαραίτητα για εμάς και μας βοήθησαν να αποτρέψουμε τη δημιουργία αντεπιθέσεων», είπε ο Σεργκέι.

Πριν τραυματιστεί βαριά από ένα ρωσικό drone που εξερράγη κοντά του, η ταξιαρχία του είχε αρχίσει να προελαύνει ξανά μετά την κατασκευή ορισμένων αμυντικών οχυρώσεων.

Ο Σεργκέι είπε ότι σταμάτησαν για τον εκ νέου ανεφοδιασμό και για να βεβαιωθούν ότι οι υλικοτεχνικές γραμμές τους δεν έχουν εξαπλωθεί πολύ, υποδηλώνοντας ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας αποφάσισε –προς το παρόν– να κρατήσει το προγεφύρωμα του Κουρσκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments