Νέα

Data4: Όλα έτοιμα για το data center campus των 300 εκατ. ευρώ

Data4: Όλα έτοιμα για το data center campus των 300 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, naftemporiki.gr

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η νέα επένδυση της Data4

Μέχρι το τέλος του 2026, αρχές του 2027 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο data center campus στην Αττική (περιοχή Παιανίας) της Data4, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Data4, Οlivier Micheli, η γαλλική εταιρία εργάζεται για το εν λόγω project εδώ και 18 μήνες και έχει ήδη εξασφαλίσει κάθε είδους άδεια που χρειάζεται (αρχαιολογικές, άδειες κατεδάφισης κ.λπ.).

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία κατασκευής των υποδομών μας και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η Data4 σχεδιάζει να κατασκευάσει 2 κέντρα δεδομένων τα οποία θα τροφοδοτούνται με ισχύ έως και 90 MW. Δεδομένου ότι το σχέδιο μας έχει μακροπρόθεσμη προοπτική, είμαστε υπό συζήτηση με τις τοπικές αρχές για να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια αγορά υψηλής ανάπτυξης όσον αφορά την ψηφιοποίηση. Προετοιμαζόμαστε ήδη για τον διπλασιασμό της αγοράς έως το 2030 και κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε νέα κτίρια».

Στόχος της Data4, όπως επίσης επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Data4, είναι «να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων και να παρέχει χώρο φιλοξενίας σε εταιρίες κάθε είδους.

Η επένδυση της Data4 στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού επενδυτικού της προγράμματος επέκτασης, ύψους 7 δις. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί κορυφαίος πάροχος data centers στη γηραιά Ήπειρο.

Σήμερα η Data4 διαχειρίζεται 35 κέντρα δεδομένων σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και πλέον εισέρχεται στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «στρατηγικό κόμβο συνδεσιμότητας» καθώς, όπως επισημαίνει η διοίκηση της, «η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας».

Συνολικά στην Ευρώπη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο αριθμός των data centers εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4.

Το νέο data center campus στην Παιανία βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 75 στρεμμάτων.

Στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία «Εξαιρετική» για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση νερού, βιώσιμα υλικά, όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση της εταιρίας με την τήρηση αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα έχει data centers πιστοποιημένα με BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Τέτα Ηγουμενίδη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments