Νέα

Γιατί, ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ και των Big Oil με την αμμωνία

Γιατί, ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ και των Big Oil με την αμμωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, naftemporiki.gr

Χρηματοδοτήσεις projects με δισεκατομμύρια

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την αμμωνία ως οικιακό καθαριστικό. Για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τους επενδυτές για το κλίμα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι ένα πολύτιμο εμπόρευμα που προσελκύει δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρήση του σε λιπάσματα και στην ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το τελευταίο στοίχημα στις ΗΠΑ, είναι η χορήγηση δανείου ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας για ένα project παραγωγής αμμωνίας στην Ιντιάνα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη συμφωνία ύψους 2,35 δισ. δολαρίων για ένα αντίστοιχο έργο στο Μπομόντ, από μια ενεργειακή εταιρεία με έδρα την Αυστραλία, μια μεγάλη επένδυση από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι σε ένα έργο της Exxon Mobil στο Τέξας, και μια μεγάλη επένδυση στο Μισισιπή από τον γίγαντα της αμμωνίας CF Industries.

Πώς από ρυπογόνα γίνεται «πράσινη»

Η αμμωνία, η οποία είναι ένα μείγμα υδρογόνου και αζώτου, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα κρίσιμο συστατικό για τα λιπάσματα, αλλά είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επειδή συνήθως παράγεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, έργα όπως αυτό στην Ιντιάνα, θεωρούνται χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επειδή παγιδεύουν τις εκπομπές CO2 από τη διαδικασία και τις θάβουν στο υπέδαφος.

Χωρίς ρύπους όταν καίγεται ως καύσιμο

Η αμμωνία επίσης δεν παράγει ρύπους όταν καίγεται ως καύσιμο, προκαλώντας ένα νέο κύμα δραστηριοτήτων από εταιρείες που επιδιώκουν να τη διοχετεύσουν σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση της τροφοδοσίας στις ΗΠΑ αποτελεί προτεραιότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία αναστάτωσε την αγορά και ανέβασε τις τιμές.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.

«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια ποικιλόμορφη αλυσίδα εφοδιασμού και να διασφαλίσουμε ότι δεν εξαρτόμαστε από άλλες χώρες για αυτό το πραγματικά σημαντικό χημικό», δήλωσε ο Jigar Shah, επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Δανειοδοτήσεων του Υπουργείου Ενέργειας σε συνέντευξή του.

Το γραφείο ενέκρινε συμφωνία με την Wabash Valley Resources, παραγωγό που υποστηρίζεται από πετρελαϊκές εταιρείες και την startup εταιρεία υδρογονοκίνητων οχημάτων Nikola NKLA

Η εταιρεία σκοπεύει να επαναχρησιμοποιήσει την εγκατάσταση ενός εργοστασίου άνθρακα.

«Δίπλα» στα αγροκτήματα

Η Wabash, που ιδρύθηκε το 2016, χρησιμοποιεί ένα υποπροϊόν της διύλισης πετρελαίου για την παραγωγή αμμωνίας και έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της επειδή οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται κοντά στα αγροκτήματα όπου θα χρησιμοποιηθεί λίπασμα για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Αναμένει να παράγει 500.000 μετρικούς τόνους αμμωνίας ετησίως.

Μόλις αρχίσει να λειτουργεί το 2027, η Wabash αναμένει να εξασφαλίσει περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές ετησίως, για τη δέσμευση του άνθρακα, επιπλέον του δανείου

Ένας άλλος παραγωγός αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η νεοσύστατη επιχείρηση Monolith της Νεμπράσκα, πέτυχε κυβερνητική δέσμευση για δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη τα κεφάλαια.

Η Woodside Energy με έδρα την Αυστραλία πλήρωσε πρόσφατα 2,35 δισ. δολάρια για ένα εργοστάσιο στο Μπομόντ του Τέξας, όπου σχεδιάζει να επίσης παράγει αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ένα παραπλήσιο project παραγωγής αμμωνίας προχωρεί και η  Exxon που έχει συνάψει συμφωνία με την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και βρίσκεται σε συζητήσεις για επιπλέον οικονομική ενίσχυση από τον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi.

Οι επιδοτήσεις είναι ζωτικής σημασίας διότι το αυξανόμενο κόστος για πράσινα έργα εκτροχιάζει πολλά projects, πυροδοτώντας μια σειρά πτωχεύσεων τους τελευταίους μήνες.

Σπεύδουν να προλάβουν τον Τραμπ

Η συμφωνία για την Ιντιάνα, είναι η πρώτη στο πρόγραμμα των δανείων που αφορά τη δέσμευση άνθρακα, και προστίθεται στην προσπάθεια του γραφείου δανειοδοτήσεων να διαθέσει χρήματα πριν από τις εκλογές. Μια νίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να σταματήσει τις συμφωνίες και να καταστήσει το πρόγραμμα αδρανές, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ.

Ορισμένοι αναλυτές λένε πάντως ότι ορισμένες συμφωνίες θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν αν κερδίσει ο Τραμπ, επειδή οι πετρελαϊκές εταιρείες ευνοούν την αμμωνία και τη δέσμευση άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments