Οδηγός

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Αυτά αλλάζουν μέσα στο 2024

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Αυτά αλλάζουν μέσα στο 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Αυτά αλλάζουν μέσα στο 2024

Τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές, με στόχο την αντιμετώπιση των «αδυναμιών» του ισχύοντος συστήματος.

Τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές, με στόχο την αντιμετώπιση των «αδυναμιών» του ισχύοντος συστήματος.

Συγκεκριμένα, το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα εισάγει δύο βασικές καινοτομίες:

  • Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές του ανέργου, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική του ιστορία. Έτσι, εργαζόμενοι με μεγαλύτερη προϋπηρεσία θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα από τους νέους στην αγορά εργασίας.
  • Το επίδομα θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη κατά την αρχική δύσκολη περίοδο, και στη συνέχεια θα μειώνεται. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι νέες αλλαγές αναμένεται να καταστήσουν το δημοφιλές επίδομα «πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό».

Το σύστημα αυτό, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του έτους, θα αφορά μόνο όσους χάσουν τη δουλειά τους μετά την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων, αφήνοντας εκτός περίπου 82.000 ήδη επιδοτούμενους ανέργους. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, με το νέο επίδομα να δοκιμάζεται αρχικά σε 10.000 ανέργους πριν από το τέλος του 2024 και να επεκτείνεται στη συνέχεια.

Το επίδομα θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα υπολογίζεται πλέον βάσει του μέσου μισθού του εργαζόμενου πριν την απόλυσή του. Έτσι, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ που απολύεται, μπορεί να λαμβάνει επίδομα ύψους 700 έως 750 ευρώ μηνιαίως, σε αντίθεση με τα 509 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments