AGRICULTURE

Με 300 εκατ. σε πρώτη φάση το πρόγραμμα των επενδύσεων θερμοκηπίων

Με 300 εκατ. σε πρώτη φάση το πρόγραμμα των επενδύσεων θερμοκηπίων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, agronews.gr

Το στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργεια με δημόσια δαπάνη 300 εκατ. ευρώ, ο στόχος του οποίου είναι η Ελλάδα να κοιτάξει στα μάτια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις αγρονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ολλανδίας, εξειδίκευσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, παρουσιάζοντας με περισσότερες λεπτομέρειες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Με 300 εκατ. σε πρώτη φάση το πρόγραμμα επενδύσεων σε θερμοκήπια, όλα τα μέτρα

«Η Ελλάδα συγκρίνεται σε χαρακτηριστικά με την Ολλανδία όμως καλλιεργεί θερμοκηπιακά μόλις 49.000 στρέμματα, όταν η Ολλανδία αξιοποιεί υπερδιπλάσια στρέμματα, περίπου 120.000», σημείωσε κατά τις δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Αντίστοιχα όπως υπογράμμισε, οι γείτονες μας στα ανατολικά εκμεταλλεύονται σχεδόν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται έγκαιρα και με δυναμική να ξαναμπεί στο «παιχνίδι», διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη, τόσο από άποψη αποδόσεων όσο και εξοικονόμησης φυσικών πόρων, που φέρνουν οι θερμοκηπιακές μονάδες στην οικονομία.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, το επενδυτικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί κατά 50% από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 35% με τραπεζικό δανεισμό και 15% με ιδία κεφάλαια του αγρότη/επιχείρησης/συλλογικό σχήμα που καταθέτει φάκελο.

Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης (ΠΑΑ) προσαυξάνεται κατά 10%.

Συνοπτικά:

Ελλάδα < 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων Ολλανδία > 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων Στόχοι:

Αύξηση παραγωγής (ενδεικτικά υπαίθρια τομάτα από 3 τόνοι/στρέμμα σε 13,5 τη/στρέμμα η θερμοκηπιακή) Εξοικονόμηση ενέργειας 30% Μείωση κατανάλωσης νερού Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Προστασία περιβάλλοντος – εξοικονόμηση φυσικών πόρων Χρηματοδοτικά Εργαλεία:

Προϋπολογισμός Δράσης 600 εκατ. ευρώ

50% ΠΑΑ 35% τραπεζικός δανεισμός 15% ίδια κεφάλαια Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι:

φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).

Πηγή: Agronews. Γ. Ρούπας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments