Ελλάδα: Σκληρή γραμμή απέναντι στην πρωτοφανή αλλαγή στάσης του Βερολίνου
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην πρωτοφανή αλλαγή πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει τη Συνθήκη Σένγκεν. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί την πλήρη μεταστροφή του Βερολίνου εξαιρετικά ανησυχητική για τα εθνικά συμφέροντα, καθώς αυτή μεταφέρει τα βάρη στις χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος.
Η ελληνική πλευρά ερμηνεύει αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος της γερμανικής κυβέρνησης και των μεγάλων πιέσεων που δέχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της δημοσκοπικής πτώσης των Σοσιαλιστών του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Η Αθήνα δεν πρόκειται να μείνει αδρανής, στέλνοντας ήδη αυστηρά μηνύματα ότι δεν θα γίνει στόχος επιθέσεων, εξαιτίας της ανόδου της γερμανικής ακροδεξιάς (AfD) σε περιοχές όπως η Θουριγγία και η Σαξονία, ή ενδεχόμενου νέου θριάμβου στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, το οποίο θεωρείται «κάστρο» του SPD. Μετά την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις γερμανικές αποφάσεις, κυβερνητικά στελέχη καθορίζουν τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό, εστιάζοντας στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και στο δόγμα της ενεργητικής αποτροπής.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προέβλεψε σοβαρές διαμάχες μεταξύ κρατών και βίαιες μεταναστευτικές ροές, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν πληθυσμοί σε περιοχές του κόσμου που θα στερούνται πρόσβασης σε υδάτινους πόρους και βασικά αγαθά. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της. Τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει ο σάκος του μποξ», υπογραμμίζοντας τη σημασία της φύλαξης των συνόρων και της δίκαιης κατανομής των βαρών. «Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης και έχει μειώσει τις ροές κατά 85%. Από την εποχή που χρειαζόταν δύο ή τρία χρόνια για να εξεταστεί μια αίτηση ασύλου, τώρα η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο ή τρεις μήνες. Οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο αποτελεί υποχρέωση της Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση – θέλω να το τονίσω – δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε ο σάκος του μποξ ή να αναλάβουμε το βάρος που προκύπτει από λανθασμένες πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν θα γυρίσουμε πίσω την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε δίκαιη κατανομή των ευθυνών.
Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις Καστανιές, και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό φυλάκιο «ΕΦ 1», είχε σημαντικούς συμβολισμούς. Από εκεί, εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο Έβρος είναι θωρακισμένος, αναφερόμενος στη συνέχιση υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και υποδομών που είναι απαραίτητα για το μεγάλο και σημαντικό έργο που εξελίσσεται στην περιοχή.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις επόμενες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο και στην πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα, προκειμένου να ελέγξουν τις περιορισμένες σήμερα μεταναστευτικές ροές. Επανέλαβε ότι η αποστολή των Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι η προστασία των συνόρων της χώρας και της Ευρώπης, την οποία υπηρετούν με συνέπεια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όπως η Συνθήκη Σένγκεν και το Νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας