Η ΝΔ συσπειρώνει το δεξιό ακροατήριό της
Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση παρακολουθεί δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα, ενώ προσπαθεί να επιτύχει «νίκες» στην καθημερινότητά της. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα κενό στην αντιπολίτευση στα αριστερά της, γεγονός που την οδηγεί σε στάση αναμονής για τις σημαντικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι από τη δεξιά πλευρά, για τους οποίους θεωρείται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια.
Με άλλα λόγια, το Μαξίμου δραστηριοποιείται απέναντι στη δεξιά αντιπολίτευση, ενώ περιμένει την αντίστοιχη κίνηση από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, δηλαδή την αναδιάρθρωση του πεδίου για τη διεκδίκηση του Κέντρου. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ορισμένα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό, προσφέρουν «τροφή» στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ. Ιδιαίτερα, το Μεταναστευτικό επανέρχεται στην εγχώρια ατζέντα μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους και τις απελάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να «ζυγίζει» τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις του δεξιού ακροατηρίου.
Πολλά λέγονται σχετικά με τη σημασία του Μαξίμου να προστατεύει αποτελεσματικά τα δεξιά του νώτα, επιδιώκοντας να επανακαταλάβει ψηφοφόρους που διασκορπίστηκαν στα μικρότερα κόμματα κατά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δημοσκόπησης (Metron Analysis/Mega), οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προς το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στο 4,2%, ενώ συνολικά προς τα τρία δεξιότερα κόμματα (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής, ΝΙΚΗ) η διαρροή φτάνει το 4,7%. Δημόσια, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει το αίτημα για στροφή της κυβέρνησης προς τα δεξιά και επιλέγει να εστιάσει στη συνολική εικόνα, ζητώντας να κριθεί η κυβέρνηση το 2027. Στον απολογισμό έργου της Κυριακής, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση, είμαστε μια άλλη κυβέρνηση» και τόνισε τον κεντρικό στόχο της υπόλοιπης τριετίας, που είναι η «στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στον πληθωρισμό», καθώς και την οικονομική πολιτική του 2025, η οποία περιλαμβάνει «12 αυξήσεις αποδοχών» και «12 μειώσεις φόρων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν γίνει προτάσεις για εντατικότερη πίεση προς τα δεξιά κόμματα, εστιάζοντας αποκλειστικά σε προγραμματικά ζητήματα. Σκοπός είναι να αναδειχθεί στους ψηφοφόρους ότι αυτά τα κόμματα δεν διαθέτουν «πατριωτική» ατζέντα, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ασαφείς καταστάσεις. Παράλληλα, παρατηρείται κινητικότητα μεταξύ των στελεχών του Μαξίμου και της ΝΔ για καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης, βουλευτών και κόμματος. Ο σχεδιασμός που αποδεικνύει ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της δεξιάς πτέρυγας περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες.
Αρχικά, ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, ξεκίνησε έναν κύκλο συζητήσεων με τους βουλευτές, ώστε αυτοί να μεταφέρουν τα αιτήματα από τις περιφέρειές τους και να αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Επιπλέον, προγραμματίζονται συναντήσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών σε ομάδες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με όλες τις θέσεις να είναι στο τραπέζι. Η κομματική ηγεσία έχει προτείνει οι βουλευτές, καθώς και κομματικά στελέχη με ειδίκευση, να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία διαμόρφωσης των νομοσχεδίων.
Τρίτον, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα για άμεσες συνεννοήσεις, ενώ συντονίζει με τους συνεργάτες του Μαξίμου τις κομματικές περιοδείες που προγραμματίζονται από τα μέσα της εβδομάδας, με αφετηρία την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που δεν είναι τυχαίο.
Τέταρτον, γίνεται προσπάθεια για την ενεργοποίηση των τοπικών οργανώσεων και τη δημιουργία στενότερης σύνδεσης με τα «κεντρικά». Οι εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη, και ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, έχει ζητήσει από τους επικεφαλής σε όλη τη χώρα προτάσεις μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για τη βελτίωση της λειτουργίας των κομματικών οργάνων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας