Πολιτική

Παναγιωτόπουλος από Βερολίνο: «Η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να είναι προορισμός»

Παναγιωτόπουλος από Βερολίνο: «Η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να είναι προορισμός»

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας ότι δεν νοούνται ad hoc λογικές στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προέχει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Με την απόφαση της Γερμανίας να εισαγάγει τροχιοδεικτικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της να έχει ήδη συμπληρώσει 24 ώρες, στην Αθήνα παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Το μέτρο φαίνεται να είναι λιγότερο «αποτελεσματικό» από ό,τι είχε αρχικά παρουσιαστεί, καθώς ο Καγκελάριος Σολτς προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στην αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «σάκος του μποξ», όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1). Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την υποδοχή του Γάλλου ομολόγου του κ. Σεζουρνέ, υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών.

Το πρώτο τετ-α-τετ του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου με Γερμανό αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη, είχε συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Μπερντ Κρέσερ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, που διοργανώνει σήμερα η Γερμανία υπό την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώθηκαν από την γερμανική πλευρά ότι δεν πρόκειται για «ξήλωμα» της ζώνης Σένγκεν, αλλά για την ανάγκη να μην θεωρείται η Ευρώπη προορισμός. Εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά η Γερμανία φαίνεται να αναγνωρίζει ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, με πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο αν δεν υπάρξει έλεγχος.

Το κλίμα, παρά τις έντονες ρητορικές εκφράσεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται να είναι θετικό, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές ad hoc προσεγγίσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο «κλείδωσε» πριν από λίγους μήνες, με τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Αντίστοιχα, η Ιταλία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο αυστηρή στάση, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι να δηλώνει χθες, κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ, ότι ελπίζει σε σημαντική πρόοδο στην επεξεργασία αιτημάτων ασύλου σε δομή που θα βρίσκεται στην Αλβανία, εκτός της ιταλικής επικράτειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυρία Μελόνι και ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε εκδήλωση του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη.

Ο συναγερμός σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι συνεχής και διαρκής. Χθες, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισκέφθηκε τον Έβρο, όπου απομένει περίπου ένα χιλιόμετρο για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 100 χιλιόμετρα που πρέπει να ολοκληρωθούν, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, από τη Βιέννη, επανέφερε το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός έργου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, αν η Ευρώπη συνεχίσει να μην χρηματοδοτεί μέτρα αποτροπής, η χώρα μας διαθέτει τους πόρους για να ολοκληρώσει το έργο με δικές της δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments