Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα νέα στοιχεία στον αγώνα για την προεδρία

ΠΑΣΟΚ: Τα νέα στοιχεία στον αγώνα για την προεδρία

Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Υποψήφιοι με αυξητικές τάσεις

Οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθούν σε δύο γύρους (6 και 13 Οκτωβρίου), καθώς είναι απίθανο κάποιο από τα υποψήφια πρόσωπα να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική που θα αναπτύξουν οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο, καθώς και οι προσεκτικές συμμαχίες που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν, αποκτούν μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την πολιτική εμπειρία, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν πιθανότητες να προκριθούν στον δεύτερο γύρο είναι, κατά αλφαβητική σειρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας. Αντίθετα, οι πιθανότητες για τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη να περάσουν στον δεύτερο γύρο φαίνονται λιγότερο ρεαλιστικές, παρά την αξιοπρεπή προεκλογική τους εκστρατεία.

Από όλες τις ενδείξεις, φαίνεται ότι μία από τις δύο θέσεις είναι σχεδόν σίγουρα καπαρωμένη από τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, καθώς τόσο ο κ. Γερουλάνος όσο και η κ. Διαμαντοπούλου δείχνουν συνεχώς αυξανόμενη δυναμική και φαίνεται να ανταγωνίζονται τον κ. Δούκα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προεδρικού γραφείου, ο κ. Ανδρουλάκης θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον δήμαρχο Αθηναίων. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν ευρύτερες συσπειρώσεις, κυρίως από τους υποστηρικτές της κ. Διαμαντοπούλου, καθώς και από ένα τμήμα των ψηφοφόρων του κ. Γερουλάνου. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό η κ. Γιαννακοπούλου να βρεθεί απέναντι στον Ανδρουλάκη και να «δείξει» τον Δούκα, ενώ η κατάσταση με τους ψηφοφόρους του κ. Κατρίνη παραμένει αβέβαιη. Η αναμέτρηση του κ. Ανδρουλάκη με τον Π. Γερουλάνο φαίνεται πιο δύσκολη, καθώς εκτιμάται ότι το μετριοπαθές προφίλ του Γερουλάνου μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις.

Αν ο Ανδρουλάκης αποκλειστεί από την εξίσωση της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, τα σενάρια γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, η αναμέτρηση μεταξύ του κ. Δούκα και της κ. Διαμαντοπούλου φαίνεται εντελώς απρόβλεπτη. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα προσελκύσει μαζικά ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, επενδύουν σε αυτό το σενάριο.

Το πιο απίθανο σενάριο αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η πιθανότητα να δούμε στον δεύτερο γύρο μια αναμέτρηση μεταξύ του κ. Γερουλάνου και της κ. Διαμαντοπούλου. Όπως έλεγε και ο σοφός Φλωράκης, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει».

Αξιοσημείωτο είναι ότι 11 βουλευτές έχουν εκφράσει επίσημα τη θέση τους σχετικά με την εσωκομματική διαδικασία, ενώ άλλοι βουλευτές επιλέγουν να στηρίξουν υποψηφίους με πιο διακριτικό τρόπο ή να διατηρούν επαφές με περισσότερους υποψηφίους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν εκφράσει καμία προτίμηση. Οκτώ βουλευτές έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρουλάκη, ενώ τρεις υποστηρίζουν τον Δούκα. Οι βουλευτές που στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι οι Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος, Μανώλης Χνάρης, Φρέντυ Παρασύρης, Γιάννης Τσίμαρης, Έλενα Καζάνη, Σταύρος Μιχαηλίδης και Τάσος Νικολαΐδης. Από την άλλη, τον δήμαρχο Αθηναίων υποστηρίζουν επισήμως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Απόστολος Πάνας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ευρωβουλευτές, οι Νίκος Παπανδρέου και Σάκης Αρναούτογλου, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Παύλο Γερουλάνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments