Πόσα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα φλιτζάνι καφέ; Τιμές όπως 5 λίρες στο Λονδίνο ή 7 δολάρια στη Νέα Υόρκη για έναν καφέ μπορεί να είναι αδιανόητες για κάποιους – αλλά θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα εξαιτίας της «τέλειας καταιγίδας» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο.
Το κόστος των μη καβουρδισμένων κόκκων που διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές βρίσκεται πλέον σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο», λέει η αναλύτρια Judy Ganes.
Οι ειδικοί βλέπουν ένα μία σειρά από αιτίες όπως προβλήματα στις καλλιέργειες, τις δυνάμεις της αγοράς, τα εξαντλημένα αποθέματα αλλά και τον πιο βρωμερό καρπό του κόσμου.
Πώς φτάσαμε εδώ, λοιπόν, και πώς ακριβώς θα επηρεάσει τον πρωινό σας latte;
Όπως μεταδίδει το BBC, το 2021, ένας φρικτός παγετός αφάνισε τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας Arabica στον κόσμο – αυτούς που χρησιμοποιούνται συνήθως στον καφέ που φτιάχνουν οι barista.
Αυτή η έλλειψη σήμαινε ότι οι αγοραστές στράφηκαν σε χώρες όπως το Βιετνάμ, τον κύριο παραγωγό ποικιλίας robusta, που συνήθως χρησιμοποιούνται στους στιγμιαίους καφέδες.
Όμως οι αγρότες εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη ξηρασία της περιοχής εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών καφέ, σύμφωνα με τον Will Frith, σύμβουλο καφέ με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ, επηρεάζοντας με τη σειρά της τις αποδόσεις των κόκκων.
Και τότε οι Βιετναμέζοι αγρότες στράφηκαν σε ένα δύσοσμο, κίτρινο φρούτο – το ντούριαν. Το φρούτο – το οποίο απαγορεύεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ λόγω της οσμής του – αποδεικνύεται δημοφιλές στην Κίνα.
Και οι Βιετναμέζοι αγρότες αντικαθιστούν τις καλλιέργειες καφέ με ντούριαν για να επωφεληθούν από αυτή την αναδυόμενη αγορά.
Το μερίδιο αγοράς ντούριαν του Βιετνάμ στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2023 και 2024 και ορισμένοι εκτιμούν ότι η καλλιέργεια είναι πέντε φορές πιο προσοδοφόρα από τον καφέ.
Καθώς πλημμύρισαν την Κίνα με ντουριάν, οι εξαγωγές καφέ ρομπούστα μειώθηκαν κατά 50% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούνιο και τα αποθέματα ήταν πλέον «σχεδόν εξαντλημένα», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Οι παραγωγοί στην Κολομβία, την Αιθιοπία, το Περού και την Ουγκάντα έχουν εντείνει τις εξαγωγές τους, αλλά δεν έχουν παράξει αρκετά για να αμβλύνουν τη στενότητα της αγοράς. Κατά συνέπεια οι κόκκοι Robusta και Arabica διαπραγματεύονται τώρα σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων.
Η τέλεια καταιγίδα
Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομίας του καφέ επηρεάζει στην πραγματικότητα την τιμή του καφέ σας στα καταστήματα εστίασης. Η σύντομη απάντηση: ενδεχομένως.
Ο χονδρέμπορος Paul Armstrong πιστεύει ότι οι καταναλωτές καφέ μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν την «τρελή» προοπτική να πληρώνουν πάνω από 5 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον καφέ τους.
«Είναι μια τέλεια καταιγίδα αυτή τη στιγμή.» Ο κ. Armstrong, ο οποίος διευθύνει το Carrara Coffee Roasters με έδρα τα East Midlands, εισάγει κόκκους από τη Νότια Αμερική και την Ασία, οι οποίοι στη συνέχεια καβουρδίζονται και αποστέλλονται σε καφετέριες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Λέει στο BBC ότι πρόσφατα αύξησε τις τιμές του και σημειώνει ότι το κόστος έχει «μόνο ενταθεί» από τότε.
Προσθέτει ότι, με ορισμένα από τα συμβόλαιά του να λήγουν τους επόμενους μήνες, τα καφέ που εξυπηρετεί θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν θα μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.
Ωστόσο, ο κ. Frith λέει ότι ορισμένα τμήματα του κλάδου θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα από άλλα: «Είναι πραγματικά ο εμπορικός καφές που θα υποστεί τη μεγαλύτερη αναστάτωση. Ο στιγμιαίος καφές, ο καφές στα σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα στο βενζινάδικο – όλα αυτά θα αυξηθούν».
Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν ότι μια υψηλή τιμή αγοράς για τον καφέ μπορεί να μη μεταφράζεται απαραίτητα σε υψηλότερες τιμές λιανικής πώλησης.
Ο Felipe Barretto Croce, διευθύνων σύμβουλος της FAFCoffees στη Βραζιλία, συμφωνεί ότι οι καταναλωτές «αισθάνονται την πίεση» καθώς οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί.
Υποστηρίζει όμως ότι αυτό «οφείλεται κυρίως στο πληθωριστικό κόστος γενικά», όπως τα ενοίκια και τα εργατικά, και όχι στο κόστος των κόκκων. Η εταιρεία συμβούλων Allegra Strategies εκτιμά ότι οι τιμές του εμπορεύματος συνεισφέρουν λιγότερο από το 10% της τιμής ενός φλιτζανιού καφέ.