Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ διευρύνει το επίκεντρο του πολέμου για να συμπεριλάβει το μέτωπο του Λιβάνου

Το Ισραήλ διευρύνει το επίκεντρο του πολέμου για να συμπεριλάβει το μέτωπο του Λιβάνου

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την επέκταση των πολεμικών του στόχων την Τρίτη, διευρύνοντας τον σχεδόν ετήσιο αγώνα του κατά της Χαμάς στη Γάζα για να επικεντρωθεί στη Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την επέκταση των πολεμικών του στόχων την Τρίτη, διευρύνοντας τον σχεδόν ετήσιο αγώνα του κατά της Χαμάς στη Γάζα για να επικεντρωθεί στη Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να “αναζωογονήσει” τις αδιέξοδες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Μέχρι τώρα, οι στόχοι του Ισραήλ ήταν να συντρίψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους ομήρους που είχαν πάρει οι Παλαιστίνιοι μαχητές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο.

Ενώ το επίκεντρο του πολέμου ήταν η Γάζα, οι αδιάκοπες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και της συμμάχου της Χαμάς Χεζμπολάχ στο Λίβανο έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας επικαιροποίησε τους στόχους του πολέμου, ώστε να περιλαμβάνουν το εξής τμήμα: την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ, που δεν έχουν κηρυχθεί επισήμως ως πόλεμος, έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων κυρίως μαχητών στον Λίβανο και δεκάδων αμάχων και στρατιωτών από την ισραηλινή πλευρά.

Η ισραηλινή ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η «στρατιωτική δράση» είναι ο «μόνος τρόπος που έχει απομείνει για να διασφαλιστεί η επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ».

«Θεμελιώδης αλλαγή»

Η Χεζμπολάχ, η οποία, όπως και η Χαμάς, υποστηρίζεται από τον περιφερειακό αρχιεχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, έκανε λόγο για δώδεκα επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις τη Δευτέρα και άλλες τρεις την Τρίτη.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε «τρομοκρατικούς» στόχους στο Λίβανο.

«Η πιθανότητα για μια συμφωνία εξαντλείται καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να συνδέεται με τη Χαμάς», ανέφερε ο Γκαλάντ στον Αμερικανό απεσταλμένο που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν, σε ανακοίνωση του γραφείου του. 

Ο Νετανιάχου δήλωσε αργότερα στον Χόχσταϊν ότι επιδιώκει μια «θεμελιώδη αλλαγή» στην κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είχε «καμία πρόθεση να πάει σε πόλεμο», αλλά ότι «θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές» σε περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, με τη βοήθεια μαχητών και υποστήριξη από όλη την περιοχή.

Σε επιστολή προς τους συμμάχους της ομάδας στην Υεμένη, τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, οι θαλάσσιες επιθέσεις των οποίων έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, ο επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δήλωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουμε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς».

«Οι συνδυασμένες προσπάθειές μας με εσάς» και με ομάδες στο Λίβανο και το Ιράκ “θα σπάσουν αυτόν τον εχθρό και θα του προκαλέσουν ήττα”, δήλωσε ο Σινουάρ.

Τα σχόλιά του ήρθαν λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Γκαλάντ δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν υπάρχει πλέον» ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν στην Αίγυπτο

Ενώ μήνες διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση και την διπλωματία απέτυχαν να καθορίσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιέζει όλες τις πλευρές να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία.

Για να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται «ταχέως» πάνω σε μια νέα πρόταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, θα ανακουφίζει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και θα συμβάλλει στην εδραίωση ευρύτερης περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει δημοσίως τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι η συμφωνία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει επιμείνει στη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Η αυξανόμενη πίεση δεν κατάφερε να τον μεταπείσει ώστε να προχωρήσει σε μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που έχει ευρεία υποστήριξη από το ισραηλινό κοινό. 

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Οι μαχητές κατέλαβαν επίσης 251 ομήρους, 97 από τους οποίους εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 33 νεκρών, όπως λέει ο ισραηλινός στρατός.

Η στρατιωτική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 41.226 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του εδάφους που διοικείται από τη Χαμάς, το οποίο δεν παρέχει ανάλυση των θανάτων αμάχων και μαχητών.

«Συλλογική τιμωρία»

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών συζήτησαν ένα σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής όλων των παλαιστινιακών εδαφών εντός 12 μηνών.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά το Ισραήλ έχει ήδη καταγγείλει το νέο κείμενο ως «επαίσχυντο». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο AFP ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί» τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

«Όλοι καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιεί η Χαμάς, καθώς και την αρπαγή των ομήρων, που αποτελεί απόλυτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού και αυτό είναι που παρακολουθούμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα».

Στο κέντρο της Γάζας τη Δευτέρα, επιζώντες έψαχναν τα συντρίμμια μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat από το Ισραήλ. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν σε ένα χτύπημα στο σπίτι της οικογένειας αλ-Κάσας στο Nuseirat, δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο Al-Awda. «Το σπίτι μου χτυπήθηκε ενώ κοιμόμασταν χωρίς καμία προειδοποίηση», δήλωσε ο επιζών Ρασίντ αλ-Κάσας.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments