Διεθνή

Ενας φιλοναζιστής φλερτάρει με την αυστριακή καγκελαρία

Ενας φιλοναζιστής φλερτάρει με την αυστριακή καγκελαρία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ είναι ο ηγέτης του κόμματος FPÖ, που πρωτεύει στα γκάλοπ. Ολο το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό λέει ότι κανένας δεν θα συνεργαστεί μαζί του - Σε περίπτωση νίκης του οι εβραίοι ίσως αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα

«Η Αυστρία πάντα εμφανιζόταν ως θύμα του ναζισμού, όμως ήταν δήμιος και αυτή, αλλά το ξεχνάει» είπε στη Repubblica (Τόνια Μαστρομπουόνι) ο Αριέλ Μουζικάντ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

Η ιταλίδα ρεπόρτερ συμμερίστηκε την άποψή του. Εγραψε ότι αυτός ο άνθρωπος ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει, αφού έχει βιώσει από πρώτο χέρι την υποκρισία. «Ξέρει περισσότερο από τον καθένα γιατί αυτό που αλλού είναι αδιανόητο, στην Αυστρία μπορεί να συμβεί». Σαν τι, δηλαδή; «Οτι ένα κόμμα γεμάτο ακροδεξιούς και διαποτισμένο από νοσταλγία, όπως το Κόμμα της Ελευθερίας, το FPÖ, που έχει επικεφαλής τον ριζοσπαστικό Χέρμπερτ Κικλ, πολιτικό που φοβάται όλη η Ευρώπη, φιλοδοξεί να κατακτήσει την καγκελαρία». Και ακολούθως έδωσε το ρεπορτάζ. Στην Αυστρία ψηφίζουν στις 29 Σεπτεμβρίου. Εδώ και μήνες το FPÖ βρίσκεται στο 25% της λαϊκής προτίμησης και είναι πρώτο στα γκάλοπ. Στους ψηφοφόρους του, ο διατελέσας και υπουργός Εσωτερικών Κικλ υπόσχεται ανοιχτά «ορμπανοποίηση» της χώρας. «Ο Μούζικαντ, που είναι αυστροϊσραηλινός επιχειρηματίας, βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην άνοδο του FPÖ και αρνείται τη χειραψία με ακροδεξιούς. Είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης σκοτεινής ιστορίας που αφορούσε την πολιτική καριέρα του Χέρμπερτ Κικλ».

Το 2001 ο Κικλ έγραφε τις ομιλίες του Γιέργκ Χάιντερ, του προκατόχου του, και προσέβαλε τον Μούζικαντ. «Πώς μπορεί κάποιος που ονομάζεται Αριέλ, όπως το απορρυπαντικό, να είναι τόσο βρώμικος;» είχε πει. Ηταν μια αντισημιτική εξυπνάδα, για την οποία ο Χάιντερ ζήτησε συγγνώμη. «Οχι όμως ο Κικλ» σχολίασε ο Μούζικαντ. Δέκα χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτικό πάνελ, και παρουσία του αρχηγού της εβραϊκής κοινότητας, ο Κικλ δεν ντράπηκε να πει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ «στη συλλογική καταδίκη των Βάφεν Ες Ες». Αυτός ο τύπος οδεύει τώρα προς την καγκελαρία. «Στο σημερινό FPÖ», λέει ο Μούζικαντ, «το 40% των υψηλών στελεχών του έχει ξεκάθαρη καταγωγή και σύνδεση με ακροδεξιές οργανώσεις. Ολοι τους δίνουν διέξοδο στα ρατσιστικά, αντισημιτικά και ομοφοβικά τους ένστικτα. Και ο Κικλ, ο οποίος προέρχεται από ναζιστική οικογένεια, είναι ένα είδος μίνι Γκέμπελς, ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι θέλει να μετατρέψει την Αυστρία σε Ουγγαρία του Ορμπαν. Στόχος του είναι να φιμώσει τον Τύπο, να υπονομεύσει τα κρατικά media, να υποτάξει τους διανοουμένους, να εξουδετερώσει τις ΜΚΟ, να αναλάβει τον έλεγχο του δικαστικού συστήματος, να αλλάξει το Σύνταγμα και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα υπέρ του Πούτιν».

Το πιο διάσημο σύνθημά του αφορά τη μαζική απέλαση των μεταναστών, μάλιστα μεταχειρίζεται και την ορολογία του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική (AfD). Στο web το πρόσωπο του Κικλ μετατρέπεται σε εκείνο του Χίτλερ – και έχει γίνει viral. Το συνοδεύει ο όρος Volkskanzler, δηλαδή λαϊκός καγκελάριος. Τον έχει διαλέξει ο ίδιος ο Κικλ, όμως ο Μούζικαντ λέει ότι θυμίζει τον Χίτλερ. «Ετσι και εκλεγεί καγκελάριος, οι εβραίοι θα φύγουν ξανά, επειδή θα μεταμορφώσει την Αυστρία σε μια χώρα ανελεύθερη και φιλική προς τον Πούτιν».

Από πλευράς του, ο νυν καγκελάριος, ο συντηρητικός Καρλ Νεχάμερ, τονίζει ότι κάποια πιθανή συμμαχία με το FPÖ δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει τον εξτρεμιστή Κικλ. Το κόμμα του Νεχάμερ έρχεται δεύτερο στα γκάλοπ, με ποσοστό 20%. Οι εχθροί του Κικλ τον σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα, ως ιδεολόγο εξτρεμιστή. Κατά τις πληροφορίες που συνέλεξε από τους συνομιλητές της η Μαστρομπουόνι, ένα είδος δημοκρατικού μετώπου συμπτύσσεται στην Αυστρία, κατά το πρότυπο του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Αν το κόμμα του Νεχάμερ δεν καταλάβει τη δεύτερη θέση αλλά την τρίτη, μπορεί να υποκύψει στον Κικλ, αν και τώρα όλοι τον αποτάσσονται μετά βδελυγμίας» είπε στην ιταλίδα δημοσιογράφο ένας συνάδελφός της, ο οποίος πιστεύει ότι τελικά ο Νεχάμερ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και τους φιλελευθέρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments