Διεθνή

Λίβανος: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν, λένε οι NYT

Λίβανος: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν, λένε οι NYT

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα σενάρια για το πώς συνέβη το μακελειό από τις εκρήξεις βομβητών

«Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν χθες Τρίτη (17.9.2024), σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 2.800» δήλωσαν στους New York Times αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Λεπτομέρειες για αυτή την άνευ προηγουμένου επιχείρηση, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε στο Ισραήλ, έδωσαν πηγές της εφημερίδας που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης —ως και 57 γραμμάρια— τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολά έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Τάιμς.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολά και να σχεδιάσουν την ενέργεια.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολά, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

Σε κλοιό φόβου ο Λίβανος Ο Λίβανος τελεί σε κλοιό φόβου και σύγχυσης έπειτα από την συντονισμένη επίθεση στη χώρα με στόχο τη Χεζμπολάχ. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν – οι 170 σε κρίσιμη κατάσταση – από τις ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε εκατοντάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης, αλλά και σε πολίτες. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και στη Συρία, όχι όμως στη Γάζα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ένα κοριτσάκι 8 χρονών σκοτώθηκε επίσης στον ανατολικό Λίβανο κατά την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, σύμφωνα με την οικογένειά της και πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πόλη-ζόμπι η Βηρυτός: “Οι δρόμοι γέμισαν αίμα” Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN πώς άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου μετά τις φονικές εκρήξεις.

Ένας άνδρας περιέγραψε τις σκηνές που αντίκρισε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού αφού διάβασε για τις εκρήξεις στο διαδίκτυο. «Βγήκαμε στους δρόμους και βρήκαμε το προάστιο σαν να ήταν μια πόλη ζόμπι», είπε. Τραυματίες κείτονταν σκορπισμένοι στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι και κάποιοι φίλοι του ήταν μεταξύ αυτών.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι οδηγούσε προς τη δουλειά του όταν είδε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Εκπλαγήκαμε που υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι… υπήρχε αίμα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments