ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας με φόντο την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας με φόντο την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr

Παραμένει θολό το τοπίο για κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης που θα άρουν τις αβεβαιότητες του πρότζεκτ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης «Γιάννος Κρανιδιώτης: 25 χρόνια μετά, το όραμα παραμένει ζωντανό», που συνδιοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον τραγικό θάνατο του μεγάλου Κύπριου πολιτικού και εκ των πρωτεργατών της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γιάννου Κρανιδιώτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με φόντο την αυριανή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό η οποία αναμένεται να επικυρώσει την συμφωνία έστω και σε …δόσεις μεταξύ των δύο χωρών, έγιναν χθες το απόγευμα οι επίσημες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργου Παπαναστασίου που επιβεβαίωσαν την συμμετοχή της Κύπρου με 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την ανάκτηση των δαπανών της διασύνδεσης κατά την κατασκευαστική περίοδο που εκτείνεται από τον Ιανουάριο του 2025 μέχρι το Δεκέμβριο του 2029.

Πρόκειται για ένα ποσό που μετά από σκληρή διαπραγμάτευση δεν θα επιβαρύνει τελικά τους Κύπριους καταναλωτές αλλά θα προέλθει από το ταμείο των δικαιωμάτων ρύπων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του καλωδίου θα διακοπεί και θα ξαναρχίσει με χρέωση των καταναλωτών– μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι πολύ πιθανόν) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου, αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο» δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Παπαναστασίου, υπονοώντας το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία είχε επισκεφτεί πρόσφατα ο Κύπριος Πρόεδρος καθώς για το έργο έχει υπογραφεί ΑΜΟU από τα τέλη του 2023 με την TAQA από το Άμπου Ντάμπι.

Ο υπουργός απέφυγε πάντως να αναφερθεί στα υπόλοιπα αγκάθια του μεγάλου μπρα ντε φερ που διενεργείται μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους τρεις μήνες και για τα οποία μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρξε ασάφεια κι απ’ την πλευρά του κυπριακού τύπου.

Ενώ για παράδειγμα ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε μόνο στο ρυθμιστικό σκέλος της συμφωνίας που σχετίζεται με την ανάκτηση του κόστους υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία μιλούσαν χθες για πρόοδο και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Για παράδειγμα δημοσίευμα του Φιλελεύθερου αναφέρει ότι το σταθμισμένο έσοδο (premium wacc) της ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει αποφασιστεί από την ΡΑΕΚ να καθοριστεί συνολικά στο 8,3% θα ισχύσει για 17 χρόνια αντί αρχικής πρόβλεψης για 12 χρόνια προκειμένου να καλυφθεί και η 5ετης περίοδο κατασκευής του έργου.

Επίσης τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ για το διασυνοριακό καταμερισμό κόστους μόνο ως προς τους εξωτερικούς κινδύνους που ενδεχομένως να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της διασύνδεσης χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται επιμερισμός του κόστους με ισόποση συμμετοχή 50% -50% σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση.

Ακόμη όμως και αν ισχύει το πλαίσιο αυτό το βέβαιο είναι ότι η κυπριακή πλευρά δεν έχει συμφωνήσει τουλάχιστον επί του παρόντος να συνδράμει με 100 εκατομμύρια το μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Όπως έχει καταστήσει σαφές μέχρι σήμερα αυτό θα γίνει αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η μελέτη κόστους οφέλους που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ και καθυστερεί και μετά θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments