Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς στην ιστορία του ΕΣΥ [vid]

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς στην ιστορία του ΕΣΥ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς στην ιστορία του ΕΣΥ [vid]

Οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι μικρότερες από ποτέ

Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται ο αριθμός των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως υπογράμμισε, σήμερα το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είχε τη δυνατότητα, σε παρέμβασή του, να αναφερθεί στο πρόσφατο σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, να μιλήσει για το φάρμακο Ozempic και τις χρήσεις του, να κάνει λόγο για τις ελλείψεις σε φαρμακοσκευάσματα, να κάνει ειδική μνεία στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και να υπογραμμίσει τη στήριξη των νοσοκομείων στα απογευματινά χειρουργεία.

Σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Στόχος μου να κλείσω όλες τις «τρύπες» του συστήματος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε αρχικά για το σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, και απάντησε λέγοντας πως «αυτό που συνέβη ήταν ορισμένοι επίορκοι ιατροί είχαν πρόσβαση στο ΑΜΚΑ ορισμένων ανθρώπων. Εκτελούσαν τις συνταγές στα φαρμακεία και προωθούσαν τα φάρμακα στο εξωτερικό ή στην παράνομη αγορά. Βασικός στόχος μου είναι να κλείσω όλες τις «τρύπες» του συστήματος .Για το λόγο αυτό, έχουμε αποκτήσει και εγκαταστήσει σύστημα κατά της απάτης. Αυτό το σύστημα «χτυπάει» αμέσως για τον γιατρό που έχει περίεργη συμπεριφορά και ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον ύποπτο γιατρό. Τα συστήματα που έχουμε ήδη αλλά και αυτά που θα εγκαταστήσουμε θα μας δώσουν τη δυνατότητα ελέγχου και αναδρομικά, δηλαδή και για περιπτώσεις πιο πίσω στο χρόνο. Τα ηλεκτρονικά ίχνη των ιατρών δεν σβήνονται και για αυτό θέλω να καθησυχάσω πλήρως τους πολίτες».

Τα συστήματα του υπουργείου ελέγχουν και τους λόγους συνταγογράφησης του Ozempic

Με αφορμή, εν συνεχεία, το φάρμακο Ozempic, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «οι διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται πλέον σε ψηφιακή, σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όταν κάποιος θέλει το φάρμακο για να αδυνατίσει, πρέπει ο γιατρός να «ανεβάσει» εξετάσεις που δείχνουν υψηλό διαβήτη. Για συνταγογραφήσει λοιπόν το φάρμακο, πρέπει να παραβιάσει το πρωτόκολλο. Και σε αυτή την περίπτωση, το ειδικό σύστημα ελέγχει τον γιατρό γιατί γράφει Ozempic. Είναι ένα πολύ καλό φάρμακο, αλλά είναι για τους διαβητικούς».

Σε ιστορικό χαμηλό οι ελλείψεις σε φάρμακα

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε φαρμακοσκευάσματα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι λιγότερες από ποτέ. Και αυτό πρέπει να πιστωθεί σε δυο αλλαγές. Πρώτον, όλες οι φαρμακαποθήκες μας λένε ηλεκτρονικά τις ελλείψεις τους. Όλες οι φαρμακαποθήκες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και το υπουργείο μπορεί να τις ελέγξει. Και επίσης, η αύξηση των τιμών έγινε για να μην υπάρχουν ελλείψεις. Πριν από έξι μήνες, υπήρχαν ελλείψεις, αλλά με τις αυξήσεις αναχαιτίστηκε το πρόβλημα της έλλειψης».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθαρό ορίζοντα τριών ετών

Κληθείς να τοποθετηθεί για την ερώτηση που υπέβαλαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Ά. Γεωργιάδης είπε: «Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός. Πιστεύω πως οι 11 βουλευτές του κόμματός μας καλά έκαναν την ερώτηση στον Χατζηδάκη. Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για να είναι μουγκοί. Όμως, πρέπει να περιμένουμε και την απάντηση του κ. Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια. Η κυβέρνηση έχει καθαρό ορίζοντα τριών ετών ακόμα. Δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Δεν τις σχολίαζα και όταν μας έδιναν σαραντάρια. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι πολίτες ορθώς μας ζητάνε κάτι περισσότερο».

Το ΕΣΥ διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς από τη σύστασή του

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στο ΕΣΥ που να μην είναι παλιό και διαχρονικό. Οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι περισσότεροι σήμερα από το 2019, από τους περισσότερους στην ιστορία του ΕΣΥ. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά παίρνουμε μέτρα και προωθούμε μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας, δε, για την περίπτωση της νοσηλεύτριας από τον Ευαγγελισμό που έφυγε στη Μ. Βρετανία, όπου αναγορεύθηκε νοσηλεύτρια της χρονιάς, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «και στην Ελλάδα δίνουμε υποτροφίες για σπουδές στους νοσηλευτές μας. Υπάρχει πράγματι στο ελληνικό δημόσιο μια νοοτροπία και αίσθηση επετηρίδας. Από εκεί και πέρα, είμαι φανατικά υπέρ της αξιολόγησης. Η νοσηλεύτρια έφυγε λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει στο δημόσιο. Όμως, θέλω να θυμίσω πως η αριστερά είναι αντίθετη με την αξιολόγηση, με κάθε ιδέα αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα».

Τα απογευματινά χειρουργεία προχωρούν, διαψεύδοντας συνδικαλιστές και αριστερά

Τοποθετούμενος, τέλος, για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν υπάρχει καμιά περικοπή στον αριθμό των απογευματινών χειρουργείων. Στις 3 Ιανουαρίου ορκίστηκα υπουργός Υγείας Πήρα την απόφαση να αξιοποιήσουμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για να μειώσουμε το χρόνο αναμονής στα χειρουργεία. Ξεκινήσαμε με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Πλέον, προωθούμε τα δωρεάν. Θα γίνουν περίπου 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. 48 νοσοκομεία λειτουργούν τα απογευματινά, κάτι που διαψεύδει τις προβλέψεις και τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, οι οποίοι υποστήριζαν πως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να εγγυηθεί απογευματινά χειρουργεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments