Πολιτική

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ελληνική πλευρά στη διατήρηση των "ήρεμων νερών"

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, εστιάζοντας στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την έγκριση που έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ένα θέμα που είχε εξελιχθεί σε πολιτικοοικονομικό θρίλερ με αβέβαιη κατάληξη.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνει την επέκταση του καλωδίου μέχρι το Ισραήλ, με συνολικό μήκος 1.240 χιλιόμετρα και βάθος 3 χιλιόμετρα, ενώ η αρχική εκτίμηση για την ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο 2030.

Με φόντο την πρόσφατη θετική εξέλιξη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης φτάνει στην Αθήνα για μια συνολική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σκοπός της συνάντησης είναι να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της επικείμενης συνάντησης στις ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα.

Οι προετοιμασίες για το νέο τετ α τετ σε επίπεδο κορυφής, που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο.

Παρά την αίσθηση ότι η συνάντηση μπορεί να περιοριστεί σε ζητήματα «χαμηλής» πολιτικής, χωρίς να εμβαθύνουν στις ελληνοτουρκικές διαφορές, η Αθήνα ελπίζει στη διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας και στη συνέχιση ενός κλίματος «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεταναστευτικό, ιδίως μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται με σαφήνεια ότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές παραμένουν αμετάβλητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει τη λεγόμενη θετική ατζέντα, εστιάζοντας σε ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι «ο διάλογος δεν ισοδυναμεί με συμφωνία», ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η τουρκική πλευρά επιμένει στο αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, αποκαλώντας τον «ακραίο στοιχείο και προβοκάτορα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει ήδη δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε διαπραγμάτευση ζητήματα κυριαρχίας», επαναλαμβάνοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments