Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το “πόθεν έσχες” και τα σχέδια Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το “πόθεν έσχες” και τα σχέδια Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [371679] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ζήτημα χρόνου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Το ζήτημα των κριτηρίων για τις υποψηφιότητες στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας, συγκεκριμένα μέχρι την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Στελέχη όπως η Ράνια Σβίγγου, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Ράνια Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Παύλος Πολάκης εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων, αν και αρκετοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις απόψεις των «87», οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Το γεγονός ότι δεν θα περιλαμβάνεται πρόταση στο κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατατεθεί σχετική πρόταση από κάποιον ή κάποιους στην Κεντρική Επιτροπή. Τα κριτήρια που συζητήθηκαν αφορούσαν διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές πτυχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία οι «87» ζήτησαν από όλους τους υποψήφιους να δεσμευτούν ότι αποδέχονται το Καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Επίσης, έθεσαν προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη διαφάνεια της οικονομικής τους κατάστασης.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια διαφάνειας που προτάθηκαν περιλαμβάνουν: • την υποχρέωση κατάθεσης πόθεν έσχες, χωρίς δανεισμό, καθώς και • τη διερεύνηση τυχόν μεγάλων οφειλών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Τα κριτήρια αυτά προφανώς αφορούν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία με τον σύζυγό του, Τάυλερ Μάκμπεθ. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι έχει υποβάλει το πόθεν έσχες του, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχουν στοιχεία που να απαιτούν διερεύνηση.

Αυτό το ζήτημα είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις κατά τις ευρωεκλογές, όταν ο Κασσελάκης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα excel με την περιουσιακή του κατάσταση, κάτι που είχε αρνητικές συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο θέμα του «Πόθεν Έσχες», επισημαίνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποβάλει τη δήλωση αυτή. Αντίθετα, η Θεοδώρα Τζάκρη αντέτεινε όταν προτάθηκε να κατατίθενται τα «Πόθεν Έσχες» των υποψηφίων σε αρμόδια επιτροπή. Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ποια θα είναι τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής και ποιοι θα συμμετέχουν. Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλίνει από αυτό.

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ανέφεραν ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες». Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε χθες την πρότασή του για τη διοργάνωση συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή και το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά από 1 έως 3 Νοεμβρίου. Το συνέδριο θα είναι έκτακτο, με την εκλογή νέων συνέδρων (η απόφαση αυτή πέρασε με ψήφους 18-3) και δεν θα είναι διαρκές, όπως επιθυμούσε η πλευρά του Κασσελάκη.

Αυτά συμβαίνουν ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προγραμματίζει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες ημέρες μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Το κύριο αφήγημά του θα είναι ότι κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν με αδιαφανείς διαδικασίες να τον αποκλείσουν από το κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments