Πολιτική

Τα κέρδη της Ελλάδας από το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα

Τα κέρδη της Ελλάδας από το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα

Πηγή Φωτογραφίας: [371138] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Αρμόδιος για τον τουρισμό και τις βιώσιμες μεταφορές

Μετά από μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους «συνοδοιπόρους» της, δηλαδή τους Επιτρόπους που θα την πλαισιώσουν τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια περίοδο που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές αναταραχές και τις οικονομικές προκλήσεις. Για την Ελλάδα, η οποία επιθυμούσε να έχει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις, επιλέχθηκε το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών και του τουρισμού, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να ορίζεται ως Επίτροπος της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τις αρμοδιότητες του Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας πως «θα είναι υπεύθυνος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, καθώς και για την κινητικότητα αγαθών και ατόμων». Τόνισε επίσης τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, κάτι που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, ο Έλληνας Επίτροπος θα διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει κρίσιμους τομείς για την ανταγωνιστικότητα, καθώς και για τις μεταβάσεις που αφορούν τη σύνδεση των ανθρώπων και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η Αθήνα εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η Ελλάδα αναλαμβάνει ένα τόσο «βαρύ» χαρτοφυλάκιο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες, διαχειρίζεται σημαντικούς πόρους και υποστηρίζεται από έναν ισχυρό γραφειοκρατικό μηχανισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η επιλογή έγινε από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αποφάσισε να αναλάβει η Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο με δική του υπηρεσιακή Γενική Διεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι ο τίτλος που περιλαμβάνει τον Τουρισμό αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας. «Καταφέραμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει να έχει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αυτός ο χώρος είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συνεισφέρει με προτάσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ωστόσο, υπάρχει και μια επιπλέον διάσταση που η ελληνική κυβέρνηση «ερμηνεύει» στην επιλογή αυτού του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, η οποία σχετίζεται με το γεωπολιτικό «βάρος» της χώρας. «Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τη στρατηγική της θέση ως χώρα-πύλη για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», τόνισε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της και τον ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, κυρίως προς τις χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκή πορεία, εξασφαλίζοντας έτσι «απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα».

Η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της Ελλάδας στις διαδρομές μεταφορών και ενέργειας, που αποτελεί στόχο της ελληνικής πολιτικής, καθώς και η ανάδειξή της ως γέφυρας με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτού του χαρτοφυλακίου για τις ελληνικές επιδιώξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων μέσω αυτής της θέσης, επισημαίνοντας ότι «το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας διαχειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας».

Αναφερόμαστε στο ΕΣΠΑ που αφορά τα δίκτυα. Επισημαίνει, μάλιστα, τους χρηματοδοτικούς πόρους που διαχειρίστηκε κατά την προηγούμενη εξαετία, αναφέροντας ότι για την περίοδο 2021-2027 διαχειρίζεται πόρους ύψους 26 δισ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ζήτημα της ναυτιλίας, το οποίο εντάσσεται στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου Μεταφορών και Τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «η κινητικότητα και η συνδεσιμότητα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς θαλάσσιες μεταφορές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments