Πολιτική

Το Μαξίμου αναβαθμίζει τη Νέα Δημοκρατία

Το Μαξίμου αναβαθμίζει τη Νέα Δημοκρατία

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 12ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Προετοιμάζεται ειδική γιορτή για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος.

Με την κυβέρνηση να εστιάζει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της και στη βελτίωση της καθημερινότητας μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρατηρείται παράλληλα κινητικότητα και στο κομματικό πεδίο. Τα 50ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, που θα γιορταστούν στις 4 Οκτωβρίου, θα προσφέρουν την ευκαιρία για μια «μεγάλη γιορτή των μελών», όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, με μια σημαντική κομματική συγκέντρωση που θα περιλαμβάνει όλες τις γενιές.

Η χρονική συγκυρία της 50ής επετείου θεωρείται ιδανική για διάφορους λόγους.

Η κομματική δομή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι η πιο ισχυρή στην Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντική κόπωση και αποδιοργάνωση μετά από τις συνεχείς εκλογές, καθώς για σχεδόν ενάμιση χρόνο βρισκόταν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Έτσι, τα γενέθλια του κόμματος προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για να αναζωογονηθούν τα μέλη του, αυτή τη φορά με μια πιο χαλαρή και ευχάριστη εκδήλωση, όπως μια πανελλαδική γιορτή.

Οι ευρωεκλογές αποκάλυψαν ένα πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία: την πολιτική απομάκρυνση μιας μερίδας μελών και φίλων της. Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες, αλλά το αποτέλεσμα είναι κοινό. Η Νέα Δημοκρατία έχασε ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής της βάσης στις εκλογές, και τα γενέθλια, με την ιστορική τους σημασία και το συναισθηματικό τους βάρος, αποτελούν μια πολιτική ευκαιρία για επανασύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της γιορτής. Μία από τις προτάσεις είναι η επιστροφή στην ιστορική οδό Ρηγίλλης, κάτι που αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση που επιθυμούν οι διοργανωτές για την εκδήλωση. Εξετάζονται επίσης εναλλακτικές τοποθεσίες, όπως τα κεντρικά γραφεία στην οδό Πειραιώς, καθώς και άλλοι χώροι εκδηλώσεων.

Η γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί την αρχή μιας ριζικής αναδιοργάνωσης του κόμματος, ενόψει του τακτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

Η κόπωση του κομματικού μηχανισμού και η προοπτική τριών ετών χωρίς εκλογές, που μπορεί να οδηγήσει σε «σκουριά» του κόμματος, ωθούν την Πειραιώς και το Μαξίμου να εξετάσουν διάφορες στρατηγικές πλήρους αναδιοργάνωσης. Η κύρια σκέψη είναι ότι απαιτείται μια αλλαγή στη δομή «από πάνω μέχρι κάτω», με στόχο τη δημιουργία πιο σύγχρονων και ευέλικτων κομματικών οργανώσεων.

Όλα τα παραπάνω έχουν καθαρά πολιτικές συνέπειες. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να επανέλθουν στο 41% που είχαν το 2023. Όταν ένα κόμμα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και την άσκηση εξουσίας, η ανάγκη για την κομματική του βάση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Στην περίπτωση της Ν.Δ., αυτή η βάση είναι η πιο ισχυρή και ενωμένη στην Ελλάδα, «και αυτό δεν πρέπει να χαθεί», όπως επισημαίνει κομματική πηγή.

Έτσι, ξεκινώντας από τη «γιορτή γενεθλίων» και με επόμενο στόχο το συνέδριο του 2025, το Μαξίμου επιδιώκει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. και να διατηρήσει ενεργό και ζωντανό έναν μεγάλο μηχανισμό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κεντρική οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου για περιοδείες των υπουργών σε όλη την Ελλάδα από το φθινόπωρο, προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση με την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments