SPOTLIGHTS

Ποιες πόλεις μπορεί να βυθιστούν ως το 2050

Ποιες πόλεις μπορεί να βυθιστούν ως το 2050

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ποιες πόλεις μπορεί να βυθιστούν ως το 2050

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί τον πλανήτη με πολλές περιοχές να κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια

Ο ρυθμός ανόδου της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται: Έχει υπερδιπλασιαστεί από 1,4 χιλιοστά ανά έτος σε 3,6 χιλιοστά ετησίως από το 2006 έως το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν η NASA και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες προβλέπεται ότι οι πλημμύρες κατά μήκος της ακτογραμμής των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η άνοδος της στάθμης θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 25 έως 30 εκ. πάνω από τα σημερινά επίπεδα έως το 2050.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες της ανόδου στης στάθμης των υδάτων: Το λιώσιμο των πάγων και η θερμική διαστολή του θαλασσινού νερού. Τα δύο αίτια συνδυαστικά οδηγούν στην άνοδο της στάθμης στους περισσότερες ωκεανούς, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους παγκόσμιες ηγέτες σε δράση, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, να καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχυθούν οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή μελλοντικού κινδύνου.

Νεότερη έκθεση του ερευνητικού οργανισμού Climate Central, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, αφού σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον για πολλές πόλεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Metro, 13 πόλεις θα μπορούσαν να βυθιστούν στο νερό στο διάστημα των επόμενων 26 ετών: Το Άμστερνταμ, το Πίτερμπορο στη Μεγάλη Βρετανία, η Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ, η Βενετία, η Μπανγκόκ, η Βασόρα στο Ιράκ, η Νέα Ορλεάνη, η Καλκούτα στην Ινδία, το Μαϊάμι, η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Μαλέ στις Μαλδίβες, το Ρίο ντε Τζανέιρο.

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Παρότι οι Ολλανδοί φημίζονται για τα αντιπλημμυρικά έργα τους, η χώρα βυθίζεται με το χαμηλότερη σημείο κάτω από την επιφάνεια των υδάτων να είναι περίπου στα επτά μέτρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, λοιπόν, η στάθμη ανεβαίνει περισσότερο από δύο φορές γρηγορότερα από ό,τι τον 20ό αιώνα.

2. Πίτερμπορο, Μεγάλη Βρετανία

Περιοχές γύρω από το Πίτερμπορο και το Κεϊμπριτζσάιρ αναμένεται να επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με πολλά σημεία να κινδυνεύουν από πλημμύρες. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο κάποια από αυτά να κριθούν μη κατοικήσιμα.

3. Πόλη Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ

Οι περισσότερες περιοχές της Χο Τσι Μινχ κινδυνεύουν να βυθιστούν. Το 2019 αναφέρθηκε ότι η πόλη βυθίζεται με ρυθμό 16,2 χιλιοστών και οι περισσότερες από τις νότιες επαρχίες του Βιετνάμ θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν μέχρι το 2050.

4. Βενετία, Ιταλία

Η πόλη βυθίζεται κατά περίπου δύο χιλιοστά κάθε χρόνο, με πολλά σημεία κάθε χρόνο να αντιμετωπίζουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, με πιθανότητα να αυξηθούν στο μέλλον. Αντίστοιχα και η συχνότητα της παλίρροιας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αυξηθεί.

5. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη, περισσότερο από το 10% των πολιτών ζουν σε περιοχές που μπορεί να βυθιστεί μέχρι το 2050. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βρίσκεται περίπου 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά βυθίζεται. Σε συνδυασμό με το εύθραυστο έδαφος, εικάζεται ότι μέχρι το 2030 ορισμένες από τις παράκτιες περιοχές Τα Καμάμ και Σαμούτ Πρακάν θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό.

6. Βασόρα, Ιράκ

Το κύριο λιμάνι της Βασόρας βρίσκεται στον ποταμό Σατ αλ-Αράμπ, ο οποίος εκβάλλει στον Περσικό κόλπο. Παράλληλα, η πόλη περιβάλλεται από κανάλια και ρέματα, επομένως η Βασόρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη.

7. Νέα Ορλεάνη, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Νέα Ορλεάνη βυθίζεται περίπου πέντε εκ. το χρόνο, με περίπου το 50% της ευρύτερης περιοχής να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μεγάλο μέρος της όπως και γειτονικές περιοχές κατά μήκος της ακτής της Λουιζιάνα κινδυνεύουν να βυθιστούν ως το 2050.

8. Καλκούτα, Ινδία

Η εποχή των μουσώνων θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη και νέα έρευνα δείχνει ότι μέχρι το 2050 μπορεί να κινδυνεύσει από σφοδρές πλημμύρες, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατ. πολιτών.

9. Μαϊάμι, Ηνωμένες Πολιτείες

Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι το Μαϊάμι θα είναι κατά 60% κάτω από το νερό μέχρι το 2060. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι έως το 2040 η στάθμη θα αυξηθεί δραματικά από 25 ως 43 εκ.

10. Σαγκάη, Κίνα

Η Σαγκάη είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες και πλούσιες πόλεις της Κίνας, αλλά βυθίζεται εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, ενώ έως το 2050 η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να είναι μεταξύ 45 – 50 εκ.

11. Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Οι εκθέσεις προβλέπουν ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 68 εκ. μέχρι το 2050, πλημμυρίζοντας τμήματα της Αλεξάνδρειας. Άλλωστε, η πόλη βρίσκεται στη δυτική άκρη του δέλτα του ποταμού Νείλου, γεγονός που την καθιστά επιρρεπή σε πλημμύρες.

12. Μαλέ, Μαλδίβες

Μέχρι το 2050, περίπου το 80% του νησιού θα μπορούσε να κριθεί  μη κατοικήσιμο, με τις αρμόδιες αρχές να έχουν ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία πλωτής πόλης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

13. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι έως το 2050, περίπου το 5% του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάντος θα μπορούσε να βυθιστεί από πλημμύρες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 70 εκατ. πολιτών να κινδυνεύουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments