Ειδήσεις

Ψηφιακής μετάβασης: Η Ανάλυση και Αναγνώριση Εγγράφων μέσα από ΤΝ και την Μηχανική Μάθηση. ICDAR 2024

Ψηφιακής μετάβασης: Η Ανάλυση και Αναγνώριση Εγγράφων μέσα από ΤΝ και την Μηχανική Μάθηση. ICDAR 2024
Το απαιτητικό αυτό Συνέδριο οργανώθηκε υπό την ευθύνη και τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η οργανωτική επιτροπή και υποστηρίχτηκε από την εταιρία Convin Α.Ε.

Με επιτυχία στέφθηκε το 18ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανάλυση και την Αναγνώριση Εγγράφων (ICDAR 2024), δίνοντας απαντήσεις και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την συνδρομή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην σύγχρονη συγγραφική αυθεντία αλλά και την μηχανική μάθηση, το οποίο διεξήχθη στην Ελλάδα στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens, από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι συν διοργανωτές του συνεδρίου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, ο κορυφαίος αυτός  οργανισμός που για περισσότερα από 50 χρόνια είναι αφοσιωμένος στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία, καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το οποίο ειδικεύεται στην έρευνα, την καινοτομία και τις τεχνολογίες πληροφοριών καλωσόρισαν στην Αθήνα συνέδρους από όλον τον κόσμο

Το απαιτητικό αυτό Συνέδριο οργανώθηκε υπό την ευθύνη και τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η οργανωτική επιτροπή και υποστηρίχτηκε από την εταιρία Convin Α.Ε.

Το θέμα του συνεδρίου ICDAR 2024 είναι «Επιστήμες και πρακτικές που εμπλέκονται στην ανάλυση και αναγνώριση εγγράφων, ένα πεδίο αυξανόμενης σημασίας στην τρέχουσα εποχή της ψηφιακής μετάβασης».

Ο στόχος του ICDAR  ήταν μέσω στηρίζεται  στις βέλτιστες πρακτικές προηγούμενων συνεδρίων του ICDAR και θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, πολλαπλές συνεδρίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις σε πάνελ, παράλληλα εργαστήρια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Το  ICDAR 2024 στην Ελλάδα, συγκέντρωσε περισσότερους από 400 συμμετέχοντες.

Στις συνεδρίες συμμετείχαν επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου.

Οι 4 κεντρικοί ομιλητές έδωσαν παλμό στο συνέδριο, με εμπνευσμένες διαλέξεις επάνω στην δουλειά τους. Ερευνητές παρουσίασαν εκτενώς τη δουλειά τους και περιέγραψαν τον δρόμο εξέλιξης της επιστήμης τους.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Jürgen Schmidhuber, Διευθυντής, AI Initiative, KAUST, ο οποίος μίλησε για όλη την πορεία της εξέλιξης των στόχων του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και ανέπτυξε το θέμα  «Σκέψεις για τη Μηχανική Μάθηση»  (Thoughts about Machine Learning).

Ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Cheng-Lin Liu, Διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου Kay του Πολυτροπικού Ινστιτούτου Αυτοματισμού της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CASIA) ο οποίος έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα την αναγνώριση επεξηγηματικών εγγράφων, (Towards Explainable Document Recognition)

Η Δρ Μαρία Καμηλάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Δ.Γ. για την Ηλεκτρονική Διοίκηση, Βιβλιοθήκη & Εκδόσεις, Βουλή των Ελλήνων μίλησε εύστοχα για το παρελθόν και το μέλλον μέσα από την οπτική μοιραζόμαστε το παρελθόν για να προετοιμάσουμε το μέλλον, εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, (Sharing the past, preparing the future. The digital transformation of the Hellenic Parliament Library).

Κλείνοντας, η συμμετοχή του Vincent Christlein, IAPR/ICDAR, Βραβείο Young Investigator 2024, Pattern Recognition Lab, FriedrichAlexanderUniversität ErlangenNürnberg (FAU) ανέπτυξε την εμβάθυνση της συγγραφικής αυθεντίας, μιλώντας για τους νέους ορίζοντες στην ανάκτηση του συγγραφέα (Unraveling Scribal Authorship: New Frontiers in Writer Retrieval)

Όπως ανέφερε το προεδρείο του συνεδρίου οι κ.κ. Βασίλης Γ. Γάτος, Ανώτερος Ερευνητής, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής, Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και Φωτεινή Σιμιστήρα Liwicki, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Διαστημικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Luleå, Σουηδία το συνέδριο είχε μεγάλη απήχηση στην ερευνητική κοινότητα, εκπληρώνοντας τους στόχους του, για ανταλλαγή νέων ιδεών αλλά και προβολή της προόδου που έχει διαγράψει η  επιστήμη  Ανάλυσης και  Αναγνώρισης Εγγράφων.

Το ICDAR 2024 στην Αθήνα, αποτέλεσε για 5 ημέρες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην επιστημονική κοινότητα των ειδικών σε θέματα Ανάλυσης και Αναγνώρισης εγγράφων εκπληρώνοντας τον στόχο του για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, καινοτομίες του χώρου αλλά και έμπνευσης  για νέες συνεργασίες και πρόοδο.

Λίγα λόγια για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» αποτελεί ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, απασχολεί περισσότερους από 1000 ερευνητές, μηχανικούς, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό. Εστιάζει το ενδιαφέρον του σε μια σειρά από πεδία των φυσικών επιστημών και της μηχανικής και φιλοξενεί εγκαταστάσεις εργαστηρίων. Βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής.Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1959 ως ανεξάρτητη μονάδα του δημοσίου τομέα υπό το όνομα Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας “Δημόκριτος”, Σστόχος του κέντρου ήταν η προώθηση της πυρηνικής έρευνας και τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς. Μάλιστα μέχρι το 2004 λειτουργούσε ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος παρήγαγε δέσμες νετρονίων και ισότοπα που σπανίζουν στην παγκόσμια αγορά ραδιοφαρμάκων. Σήμερα οι δραστηριότητες του καλύπτουν μια σειρά από τομείς της επιστήμης και της μηχανικής.

Το ΕΚΕΦΕ είναι ένα αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Λίγα λόγια για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»,

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” δημιουργήθηκε το 2003 ως Κέντρο Εφαρμογών των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΚΕΤΕΠ), με στόχο την συγκέντρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων και πρωτοβουλιών του ερευνητικού χώρου στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Από το 2006 το Κέντρο μετονομάστηκε σε Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, με το διακριτικό τίτλο “Αθηνά”.

Το νέο Κέντρο συγκροτήθηκε από τα προϋπάρχοντα ινστιτούτα ΙΕΛ, ΙΠΕΤ και ΙΝΒΙΣ, ενώ από τον ιδρυτικό νόμο προβλεπόταν η ίδρυση αριθμού νέων ινστιτούτων που να καλύπτουν δυναμικούς τομείς ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και μονάδων για την εκκόλαψη δράσεων και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσουν σε νέες κύριες κατευθύνσεις ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://icdar2024.net/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments