Belh@rra: Σήμερα η καθέλκυση του «Νέαρχου», της δεύτερης γαλλικής φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό
Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΥΔΡΑ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ / EUROKINISSI)
Πραγματοποιείται σήμερα, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, η καθέλκυση της «Νέαρχος», της δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ – γνωστής ως Belh@rra – κλάσης «Κίμων» που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τον κ.Δένδια συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.
Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.
Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας «Κίμων» έχει ξεκινήσει εντατική εκπαίδευση για την εκμάθηση και εξοικείωση με τα νέα συστήματα, καθώς το πλοίο αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα γνώριζαν έως σήμερα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες. Στόχος του επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού είναι η προώθηση της παραγγελίας και τέταρτης φρεγάτας της κλάσης «Κίμων», που θεωρείται ότι θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη ναυτική ισχύ της χώρας.
Οχι μακριά από το Λοριάν, στην Τουλόν, ολοκληρώνεται το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) για τις φρεγάτες Belh@rra. Το σύστημα αυτό θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών με τις οποίες όλο και πιο συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως συνέβη πρόσφατα με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το σχόλιο σας