Γεωπολιτικά

Διπλωμάτες του Πούτιν στο Ιράν καθώς η Ρωσία αμβλύνει τις ανησυχίες για τον διάδρομο Ζανγκεζούρ

Διπλωμάτες του Πούτιν στο Ιράν καθώς η Ρωσία αμβλύνει τις ανησυχίες για τον διάδρομο Ζανγκεζούρ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο καταιγισμός διπλωματικών επισκέψεων και συζητήσεων φαίνεται να αποτελεί μια νέα κίνηση της Μόσχας για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων Ιράν-Ρωσίας, οι οποίες πρόσφατα αντιμετώπισαν νέες περιπλοκές.

Δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι που είναι βοηθοί του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκαν στην Τεχεράνη για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία με Ιρανούς αξιωματούχους εν μέσω νέων ανησυχιών της Δύσης για την αυξανόμενη συμμαχία.

Ο Ιγκόρ Λεβίτιν, ανώτερος σύμβουλος του Πούτιν, συναντήθηκε με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, και τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι συζητήσεις του Λεβίτιν περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την πρόοδο του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ενός βασικού διαπεριφερειακού έργου υποδομής που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της εμπορικής συνδεσιμότητας.

Η διαδρομή μήκους 7.200 χιλιομέτρων (4.500 μιλίων) περιλαμβάνει θαλάσσια, σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, με στόχο τη διευκόλυνση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ινδίας, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης. Εξορθολογίζοντας το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, ο INSTC παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής σχέσης Ιράν-Ρωσίας.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Λεβιτίν «ενημέρωσε» τον επικεφαλής ασφαλείας του Ιράν για τα τελευταία νέα από το έργο, ενώ ο τελευταίος επανέλαβε τη δέσμευση της Τεχεράνης να συνεχίσει την πρωτοβουλία.

Νωρίτερα, ο Λεβιτίν κάθισε με τον υπουργό Οικονομίας Αμπντέλ-Νασέρ Χεμματί, τον υπουργό Οδοποιίας Φαρζανέχ Σαντέκ και τον υπουργό Εργασίας Αχμάντ Μεϊντάρι για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές του έργου.

Την ίδια ημέρα, ο αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έφτασε στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Οι αναφορές των ιρανικών κρατικών μέσων ανέφεραν ότι ο Σοϊγκού είχε κάνει μια προσπάθεια να “διασκεδάσει” τις ανησυχίες του Ιράν σχετικά με τον αμφιλεγόμενο διάδρομο Ζανγκεζούρ, ο οποίος προωθείται από τη Μόσχα και επιδιώκει να συνδέσει το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν με τον αποκλεισμό του, το Ναχτσιβάν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι παρατηρήσεις Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με το έργο εκνεύρισαν τους ομολόγους τους στην Τεχεράνη, όπου ο διάδρομος Ζανγκεζούρ θεωρείται ως μια πιθανή γεωπολιτική απειλή που θα μπορούσε να αποκόψει αποτελεσματικά και πλήρως τις χερσαίες οδούς του Ιράν προς την ίδια την Αρμενία.

«Ο Σεργκέι Σόιγκου υπογράμμισε την υποστήριξη της Ρωσίας στη στάση του Ιράν όσον αφορά τους περιφερειακούς διαδρόμους και τις συνδέσεις με το Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA στην κάλυψη της συνάντησης του Ρώσου αξιωματούχου τόσο με τον Πεζεσκιάν όσο και με τον Αχμαντιάν.

Το δημοσίευμα του IRNA ανέφερε ότι ο Πεζεσκιάν επανέλαβε ότι μια εταιρική σχέση Ιράν-Ρωσίας θα «μετριάσει τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων και των άδικων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά των δύο χωρών».

Οι επισκέψεις των δύο βοηθών του Πούτιν στην Τεχεράνη έρχονται καθώς τα φώτα της δημοσιότητας επιστρέφουν στην αμφιλεγόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας. Η πίεση της Δύσης αυξάνεται ιδιαίτερα στην Ισλαμική Δημοκρατία λόγω των αναφορών ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Το Ιράν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ως «ψυχολογικό πόλεμο».

Ο επικεφαλής του Ιράν για την ατομική ενέργεια, Μοχαμάντ Εσλάμι, συναντήθηκε με τον Αλεξέι Λικάτσεφ, τον επικεφαλής της ρωσικής Rosatom -της κρατικής πυρηνικής υπηρεσίας της χώρας- στο περιθώριο μιας διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ιράν, οι δύο τους αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Μπουσέρ -την πιο προβεβλημένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν- το οποίο αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες με ρωσική βοήθεια.

Η πρώτη μονάδα του Μπουσέρ συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο του Ιράν το 2011, με την κατασκευή της δεύτερης μονάδας να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια για μια τρίτη να βρίσκονται στα σκαριά. Ο ρόλος της Ρωσίας στην κατασκευή πρόσθετων αντιδραστήρων στο εργοστάσιο βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, η συμφωνία χαρακτηρίζεται εδώ και καιρό από τα παράπονα του Ιράν για τα επανειλημμένα επεισόδια καθυστερήσεων από την πλευρά της Ρωσίας και την αντιληπτή αποτυχία της να τηρήσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις.

Ενώ τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη έχουν τα τελευταία χρόνια καυχηθεί για τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρής συμμαχίας που αντιμετωπίζει τη δυτική επιρροή, η πολύπλευρη σχέση έχει γίνει μάρτυρας κρυφών εντάσεων που παραμένουν άλυτες κάτω από την επιφάνεια, όπως συμβαίνει με το Μπουσέρ και με τις καθυστερήσεις στις αναμενόμενες ρωσικές παραδόσεις αμυντικών συστημάτων στο Ιράν.

Περαιτέρω, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η τύχη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ιράν-Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από το 2020. Η μυστικότητα που περιβάλλει τις ακριβείς λεπτομέρειες των δεσμεύσεων του Ιράν έχει ανησυχήσει όλο και περισσότερο τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και τους ειδήμονες.

Τον Ιούνιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ένα τελικό σχέδιο της συμφωνίας είχε παρουσιαστεί στην ιρανική πλευρά για τη σφραγίδα έγκρισης και εκκρεμούσε μόνο η τελική γραφειοκρατία στην Τεχεράνη.

Η προφανής καθυστέρηση εκ μέρους της Τεχεράνης έχει τροφοδοτήσει εικασίες μεταξύ των Ιρανών παρατηρητών ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναβάλει σκόπιμα τις τελικές υπογραφές για να επανεξετάσει τις δεσμεύσεις της.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments