Γεωπολιτικά

Η έλλειψη εμπιστοσύνης εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τεχεράνης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τεχεράνης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Οι βελτιωμένες διμερείς σχέσεις ωφελούν οικονομικά το Αμπού Ντάμπι και την Τεχεράνη και παρέχουν οφέλη για την ασφάλεια, παρά τις ορισμένες εκκρεμείς διαφορές.

Το 2022, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ιράν αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, ξεπερνώντας την κρίση του Ιανουαρίου 2016, όταν το Αμπού Ντάμπι υποβάθμισε τους δεσμούς με την Τεχεράνη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση Ιρανών στη σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράν μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού από το βασίλειο. Οι σχέσεις ΗΑΕ-Ιράν εμφανίζονται σήμερα αρκετά σταθερές, με το Αμπού Ντάμπι να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης «πρώτα οι γείτονες», αλλά οι υποκείμενες πηγές έντασης στις διμερείς τους υποθέσεις παραμένουν άλυτες.

Οι ηγέτες των ΗΑΕ και του Ιράν έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους για να προβούν σε μια εκτόνωση. Ως γείτονες, ωστόσο, και οι δύο συνειδητοποίησαν ότι, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα ήταν στρατηγικά ορθό να επενδύσουν τη διπλωματική τους ενέργεια στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Αναζητώντας την ασφάλεια

Οι θανατηφόρες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι τον Ιανουάριο του 2022 κατά των ΗΑΕ, συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική των Εμιράτων. Η ευπάθεια των ΗΑΕ απέναντι στους Χούθι οδήγησε το Αμπού Ντάμπι να θεωρήσει τον αυξημένο διάλογο με τους Ιρανούς ως αναγκαία προσπάθεια. 

«Τα ΗΑΕ είδαν το κλειδί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα μέσα από την επίλυση των προβλημάτων με το Ιράν και την έξοδο από τον πόλεμο στην Υεμένη και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό», δήλωσε στο Al-Monitor ο Τζαβάντ Χεϊράν-Νία, διευθυντής της Ομάδας Μελετών του Περσικού Κόλπου στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής στο Ιράν.

Η υπογραφή των ΗΑΕ στις συμφωνίες του Αβραάμ ήταν επίσης σχετική με την απόφαση του Αμπού Ντάμπι να επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων με την Τεχεράνη.

«Τα ΗΑΕ έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις ανταγωνιστικές δηλώσεις διαφόρων Ιρανών αξιωματούχων, ένας από τους οποίους είχε προτείνει ότι μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ είχαν ουσιαστικά γίνει «νόμιμος στόχος»», εξήγησε η Μίρα Αλ Χουσεΐν, ερευνήτρια στο Κέντρο Alwaleed bin Talal του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε συνέντευξή της στο Al-Monitor. «Με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, τα ΗΑΕ κινήθηκαν για να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμεύσουν ως εδαφικό εφαλτήριο για τυχόν επιθέσεις κατά του Ιράν – διαβεβαιώσεις που απαντήθηκαν με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ασφαλείας και αύξηση του διμερούς εμπορίου».

Πράγματι, φέτος τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στον αμερικανικό στρατό να εξαπολύει επιθέσεις από το έδαφος των Εμιράτων εναντίον ομάδων που πρόσκεινται στο Ιράν στην περιοχή και καταδίκασαν επίσης το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό στις αρχές Απριλίου, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Αμπού Ντάμπι να αποφύγει να βρεθεί στο στόχαστρο των εχθροπραξιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Ιράν.

Για το Ιράν, τα δύο βασικά πλεονεκτήματα των βελτιωμένων σχέσεων με τα ΗΑΕ είναι ότι το Αμπού Ντάμπι δεν δίνει πλέον πρόσθετη πίεση σε αυτό και ότι διατηρούν τις βαθιές οικονομικές σχέσεις τους, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης συνεχίζουν να στραγγαλίζουν την οικονομία του.

«Τα ΗΑΕ είναι λιγότερο πρόθυμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συμμαχία, συνασπισμό ή διεθνή προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στο Ιράν», δήλωσε στο Al-Monitor ο Αμπντολρασούλ Ντιβσαλλάρ, επισκέπτης καθηγητής στο Universita’ Cattolica del Sacro Cuore στο Μιλάνο. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι τα ΗΑΕ αποτελούν σημαντικό κόμβο για την εξαγωγή διαφόρων αγαθών στο Ιράν». Έτσι, η διατήρηση του status quo στις διμερείς οικονομικές σχέσεις αποτελεί «μεγάλο στόχο».

Ο Ντιβσαλλάρ πρόσθεσε: «Η συμφιλίωση λειτουργεί πολύ υπέρ αυτών των δυναμικών – για να διατηρηθεί το status quo στο οικονομικό μέτωπο και να αποτραπεί η περαιτέρω απομόνωση του Ιράν διεθνώς. Αυτό είναι που η Τεχεράνη τουλάχιστον βλέπει ως το ευρύτερο όφελος της συμφιλίωσης».

Οι αξιωματούχοι των Εμιράτων και του Ιράν έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναντήσεις από το 2022. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μπάγκερ Γκαλιμπάφ συναντήθηκε πέρυσι με τον πρόεδρο των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ. Η δέσμευση αυτή έχει αποτελέσει κλειδί για τη μείωση της έντασης στον Κόλπο, συμπληρώνοντας τη σαουδαραβική-ιρανική αποκλιμάκωση, τις βελτιώσεις στις σχέσεις Ιράν-Κουβέιτ και την κίνηση του Μπαχρέιν και του Ιράν προς επαναρρύθμιση.

«Σε γενικές γραμμές η σχέση ΗΑΕ-Ιράν είναι σχετικά στατική», δήλωσε στο Al-Monitor η Ντίνα Εσφαντιάρι, ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο International Crisis Group. «Όσον αφορά στην αποκλιμάκωση και τη διασφάλιση, τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, επειδή έχουν έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας. Αλλά δεν ξέρω αν έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο πέρα από αυτό».

Παρατεταμένες υποψίες

Η έλλειψη εμπιστοσύνης εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Τεχεράνης. Η σχέση του Ιράν με τους άλλους παράγοντες του λεγόμενου άξονα αντίστασης συνεχίζει να συμβάλλει στην αντίληψη του Αμπού Ντάμπι ότι αποτελεί αποσταθεροποιητική δύναμη, ενώ οι συνεργασίες των ΗΑΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας του Ιράν. 

Η εδαφική διαμάχη μεταξύ των ΗΑΕ και του Ιράν για τρία νησιά κοντά στα Στενά του Ορμούζ – το Μεγάλο και το Μικρό Τουνμπς και το Αμπού Μούσα – προϋπήρχε της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να τροφοδοτεί εντάσεις στις διμερείς υποθέσεις. Το Ιράν κατέλαβε τον έλεγχο των νησιών το 1971 και τα ΗΑΕ τα θεωρούν παράνομα κατεχόμενα. Το Αμπού Ντάμπι έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να οικοδομήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιφερειακή και διεθνή υποστήριξη για τη θέση του.

«Η δυσπιστία που χαρακτηρίζει εγγενώς τις διεθνείς σχέσεις μεταξύ κρατών τείνει να είναι πιο έντονη στην περίπτωση των σχέσεων Ιράν-ΑΑΕ», δήλωσε ο Μεχράν Καμράβα, καθηγητής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown του Κατάρ, σε συνέντευξή του στο Al-Monitor. «Για τους Εμιρατινούς, υπάρχει το θέμα των τριών αμφισβητούμενων νησιών στον Περσικό Κόλπο, αν και το Ιράν θεωρεί ότι αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εκεί για να συζητηθεί». 

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, ωστόσο, ότι η διαφορά είναι απίθανο να οδηγήσει σε επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν το 2019 και αφορούσαν πράξεις δολιοφθοράς στα ανοικτά των ανατολικών ακτών των Εμιράτων.

«Παρά την επιπόλαιη αναφορά στην εδαφική διαφορά για τα κατεχόμενα από το Ιράν νησιά των Εμιράτων, το εκκρεμές αυτό ζήτημα φαίνεται να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ρητορική κραυγή συσπείρωσης από τα ΗΑΕ παρά ως πραγματικός διπλωματικός στόχος», δήλωσε ο Χουσεΐν.

Τα ΗΑΕ και το Ιράν προφανώς δεν έχουν επιλύσει ορισμένες υποκείμενες πηγές τριβής – όπως η διαμάχη για τα νησιά και η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τους Χούθι – αλλά αυτό δεν απαιτείται για να διατηρήσουν σταθερές διμερείς σχέσεις.

«Νομίζω ότι το είδος της ισορροπίας που τα ΗΑΕ και το Ιράν έχουν τώρα είναι αρκετά αξιοπρεπές και κάνει το κόλπο», δήλωσε η Εσφαντιάρι. «Αυξάνουν τον χρόνο που περνούν με το να ταξιδεύουν απλώς ο ένας στις χώρες του άλλου, με περισσότερες κρατικές επισκέψεις, και πάλι, όλα αυτά μακροπρόθεσμα είναι πραγματικά πολύ θετικά. Και κατέληξε: «Το μέλλον της σχέσης νομίζω ότι είναι αβέβαιο με την έννοια ότι δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αναπτυχθεί. Αλλά δεν είναι αβέβαιο υπό την έννοια ότι δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στον εξωτερικό ανταγωνισμό, στο ενδεχόμενο πολέμου κ.λπ.».

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments