Γεωπολιτικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αποτυγχάνουν στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αποτυγχάνουν στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η επίμονη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ αποδίδεται στη στρατηγική οπισθοδρόμησή τους στην περιοχή.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εκτραχυνθεί και πάλι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε απάντηση, το Ισραήλ διεξάγει δυσανάλογες επιθέσεις στη Γάζα. Η επίμονη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ αποδίδεται στη στρατηγική υποχώρησή του στην περιοχή. Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα παρεμποδίζει τις στρατηγικές εξελίξεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει σοβαρές επιπτώσεις για ηθικούς λόγους.

Η επιρροή του λόμπι στο Κογκρέσο

Στις 24 Ιουλίου, τα μέλη του Κογκρέσου τίμησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου με ένα όρθιο χειροκρότημα. Παρά την έντονα αυξανόμενη οργή του αμερικανικού κοινού κατά της συμπεριφοράς του Ισραήλ στη Γάζα, η απρόσκοπτη υποστήριξη των νομοθέτων επί του νομοσχεδίου που αφορούσε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Η βοήθεια ασφαλείας προς το Ισραήλ γνώρισε μια απότομη αύξηση συνολικού ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση. Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδια για τη διάθεση περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέστειλε τις αποστολές βομβών για να εμποδίσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για τη στόχευση αμάχων. Σε αντιπαραγωγικό βαθμό, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο που ανάγκασε τον Μπάιντεν να συνεχίσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε σοβαρά για την προσέγγιση του Νετανιάχου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε ευθεία κριτική: «Η προσέγγιση Νετανιάχου είναι λάθος».

Ωστόσο, η επιρροή του ισραηλινού λόμπι στο Κογκρέσο έχει πείσει προς μια φιλοϊσραηλινή κατεύθυνση ανεξάρτητα από τις κομματικές γραμμές. Ένας σημαντικός αριθμός νομοθετών τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς παρέχουν απερίφραστη υποστήριξη. Καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις επερχόμενες εκλογές, η εχθρική άποψη κατά των ενεργειών του Ισραήλ θα έθετε σε κίνδυνο την επανεκλογή των νομοθετών, καθώς η χρηματοδότηση των ομάδων λόμπι υπέρ του Ισραήλ για τους υποψηφίους παίζει σημαντικό ρόλο. Ειδικότερα, η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), μία από τις ομάδες με επιρροή στο λόμπι, έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για να νικήσει τα μέλη του Κογκρέσου που είναι επικριτικά απέναντι στη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Ενθαρρυμένη θέση του Ιράν

Η επίθεση στη Γάζα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Ισραήλ, ακόμη και το φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου που θα τραβήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και άλλους περιφερειακούς παίκτες στη μάχη. Είτε οι ΗΠΑ είτε το Ιράν έχουν δείξει σταθερή δέσμευση να αποφύγουν την εμπλοκή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παρά τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ. Η επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του υψηλόβαθμου στρατηγού του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι ήταν μια σαφής παραβίαση των κόκκινων γραμμών που θα υποχρέωνε κάθε κυρίαρχο κράτος να προβεί σε αντίποινα. Το Ιράν είχε εξαπολύσει για πρώτη φορά μαζική αεροπορική επίθεση εντός του Ισραήλ. Αυτό ενίσχυσε στη συνέχεια την αποτρεπτική ισχύ του Ιράν και αύξησε την περιφερειακή του επιρροή, καθώς ήταν η πρώτη τέτοια χώρα που επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ μετά την επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991. Το περιφερειακό βαρίδι του Ιράν θα απομονώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισραήλ Χανιγια στο Ιράν ωθεί να απαντήσει έντονα κατά του Ισραήλ. Αντ’ αυτού, η Τεχεράνη καθυστερεί τα αντίποινα χρησιμοποιώντας το εργαλείο της «άγριας ρητορικής», καθώς οι Ιρανοί ηγέτες εξαναγκάζουν το Ισραήλ μέσω των δηλώσεών του για θανατηφόρα απάντηση. Ίσως αυτό αναγκάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν ενεργά για διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στη συνέχεια, θα αναβαθμίσει το κύρος του Ιράν ακόμη και μεταξύ του αραβικού κοινού, καθώς ανησυχούν περισσότερο για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Η αδιάκοπη σύγκρουση έχει ενισχύσει τον ενεργό ρόλο των επιχειρήσεων των ομάδων πληρεξουσίων σε ολόκληρη την περιοχή αυξάνοντας τις ανησυχίες για τα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI) έχει εκτοξεύσει 170 πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε όλο το Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία, αφήνοντας επίσης θύματα στα αμερικανικά στρατεύματα. Οι πληρεξούσιοι ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με τη στρατολόγηση διαφόρων μαχητών που ευθυγραμμίστηκαν με τις γραμμές του παλαιστινιακού ζητήματος. Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι στην Υεμένη έχουν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 200.000 νέους μαχητές από τότε που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους με στόχο τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την υποστήριξη της Παλαιστίνης.

Οι πληρεξούσιοι του Ιράν ανεβάζουν τους τόνους μέσω πολύπλευρων επιθέσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των πληρεξουσίων όσο και του Ιράν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η αστάθεια αποτελεί επίσης πρόσφορο έδαφος για την επιστροφή της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος». Η ομάδα ανέλαβε περισσότερες από 150 επιθέσεις σε όλες τις χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Έχει απειλήσει περαιτέρω το καθεστώς των αμερικανικών στρατευμάτων και των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται ήδη σε επισφαλή κατάσταση.

Συμβιβασμός των στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη στρατηγική στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική «Στροφή προς την Ασία» για τη μετατόπιση της εστίασης από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση του στρατηγικού ανταγωνιστή της Κίνας. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταστήσει με επιτυχία τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» ένα εργαλείο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο υπέγραψαν τη συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ για την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 96% των Σαουδαράβων πιστεύει ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να διακόψουν όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ ως πρόθεση διαμαρτυρίας. Τα αντι-ισραηλινά και αντιαμερικανικά αισθήματα οργιάζουν μεταξύ του αραβικού κοινού. Η πλειονότητα του σαουδαραβικού λαού έχει υποστηρίξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση και όχι μια στρατιωτική προσέγγιση. Έτσι, η ατζέντα της εξομάλυνσης παραμένει εκτός τραπέζης μέχρι την παύση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πλησιάζουν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μεγατόνων που θα ενισχύσει τους αμυντικούς και εμπορικούς δεσμούς εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Ωστόσο, δεν θα προχωρήσει χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Η συμφωνία πλαισιώνεται από την άποψη της σύνδεσης των τριών κρίσιμων συνιστωσών: συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ και πορεία για το παλαιστινιακό κράτος.

Έτσι, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον εργάζονται πάνω στο σχέδιο Β χωρίς την εμπλοκή του Ισραήλ για την εδραίωση του διμερούς αμυντικού συμφώνου, εστιάζοντας στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες κρίσιμες αναδυόμενες τεχνολογίες. Ωστόσο, λόγω της επιρροής του λόμπι, η επικύρωση του συμφώνου στο αμερικανικό Κογκρέσο θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση, εκτός εάν υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ.

Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει εκτοξεύσει και πάλι τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση “βρασμού”. Η απροθυμία του Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις στρατηγικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει υποχωρήσει ηθικά. Παρά την αυξανόμενη οργή κατά του Ισραήλ μεταξύ της αμερικανικής κοινής γνώμης, η επέλαση του φιλοϊσραηλινού λόμπι στο Κογκρέσο δυσχεραίνει την αυτονομία των ΗΠΑ όσον αφορά τις ανεξάρτητες αποφάσεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Modern Diplomacy, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments