Nέα της αγοράς

BofΑ: Έρχεται βουτιά 12% στις ευρωπαϊκές μετοχές, η οικονομία δεν θα “αντέξει”

BofΑ: Έρχεται βουτιά 12% στις ευρωπαϊκές μετοχές, η οικονομία δεν θα “αντέξει”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//BofΑ: Έρχεται βουτιά 12% στις ευρωπαϊκές μετοχές, η οικονομία δεν θα "αντέξει"

Διατηρεί την αρνητική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Bank of America, προβλέποντας ισχυρή βουτιά το επόμενο διάστημα λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας.

Διατηρεί την αρνητική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Bank of America, προβλέποντας ισχυρή βουτιά το επόμενο διάστημα λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας.

Όπως σημειώνει, η χαλάρωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ αυξάνει τη νευρικότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές: η έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου, η οποία δείχνει μείωση της αύξησης των θέσεων εργασίας παράλληλα με την εξασθένιση του ποσοστού ανεργίας, άφησε άλυτο το ερώτημα εάν η αγορά εργασίας υιοθετεί ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας ή αν η πρόσφατη αυτή επιδείνωση αναμένεται να ενταθεί, ωθώντας την αγορά πιο κοντά σε ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης. Η ομαλή προσγείωση παραμένει το βασικό σενάριο για τις αγορές, αλλά οι ανησυχίες στην έχουν ενταθεί καθώς η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η BofA.

Πόσο αποτιμάται ο μακροοικονομικός κίνδυνος; Σύμφωνα και με διφορούμενα σήματα από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σεναρίων για την οικονομία.

Στην αισιόδοξη πλευρά είναι τα πιστωτικά spreads (που υποδηλώνουν σχεδόν μηδενική πιθανότητα defaults) και οι μετοχές (κοντά στα ιστορικά υψηλά).

Στην αρνητική πλευρά είναι οι αποδόσεις των ομολόγων (τιμολόγηση για μειώσεις επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης τα επόμενα τρία χρόνια), τα εμπορεύματα (με το πετρέλαιο κάτω από $70/βαρέλι πριν μερικές μέρες) και οι κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών (πτώση 15% από τον Απρίλιο, με “οδηγούς” την αδυναμία των καταναλωτικών κλάδων και των κλάδων που έχουν έκθεση στην Κίνα, καθώς και την τεχνολογία).

Θα αντέξει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ;

Όπως επισημαίνει η BofA, ενώ η πρόσφατη αύξηση των μακροοικονομικών ανησυχιών οφείλεται εν μέρει στις συνεχιζόμενες καθοδικές εκπλήξεις στα αναπτυξιακά στοιχεία της Κίνας, πιστεύει ότι η μοίρα του μακροοικονομικού κύκλου – και, ως εκ τούτου, των μακρο-ευαίσθητων περιουσιακών στοιχείων – θα εξαρτηθεί τελικά από τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, όπως συνέβαινε σε μακροοικονομικούς κύκλους του παρελθόντος.

Στο βασικό της σενάριο η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει περαιτέρω αποδυνάμωση της δυναμικής της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τις μελλοντικές ενδείξεις για το ποσοστό ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων των προθέσεων προσλήψεων για μικρές επιχειρήσεις, του σήματος από το κλίμα στην αγορά κατοικίας και τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, που ακόμα δεν είχε γίνει πλήρως αισθητός.

Ωστόσο, αναγνωρίζει το γεγονός ότι η ροή δεδομένων παραμένει θολή. Ειδικότερα, είναι πολύ νωρίς για να απορρίψει κανείς την υπόθεση ότι η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού ανεργίας μπορεί να είναι πιο ευνοϊκή αυτή τη φορά, και να τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση της προσφοράς εργασίας λόγω της απότομης αύξησης της μετανάστευσης μετά την πανδημία και όχι απλώς λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης εργασίας, με αυτή την αύξηση της προσφοράς εργασίας λόγω της μετανάστευσης να εξηγεί επίσης γιατί η αύξηση των μισθολογίων στις ΗΠΑ συνέχισε να διατηρείται μέχρι πρόσφατα.

Αν και αυτή η ερμηνεία παραμένει πιθανή, η BofA τονίζει ότι, με τις συνοριακές διελεύσεις να έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από τον περασμένο Δεκέμβριο, οποιαδήποτε ανθεκτικότητα στην αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι τώρα λόγω των μεταναστευτικών ροών θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να εξασθενεί.

Έρχεται βουτιά στις ευρωπαϊκές μετοχές

Συνεπώς, και με βάση όλα τα παραπάνω, η BofA παραμένει αρνητική στις ευρωπαϊκές μετοχές και underweight στις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών: τους επόμενους μήνες, αναμένει αυξανόμενα στοιχεία για τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που θα ασκήσουν ανοδική πίεση στα ασφάλιστρα χρηματοοικονομικού κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών spreads των ΗΠΑ και του παγκόσμιου ασφάλιστρου κινδύνου μετοχών (ERP) – καθώς και πτωτική πίεση στα κέρδη ανά μετοχή του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.

Σύμφωνα με αυτό το βασικό σενάριο αναμένεται πτώση 12% για το Stoxx 600 στις 450 μονάδες έως το β’ τρίμηνο του 2025- καθώς και 5% περαιτέρω υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών μετά την πρόσφατη διόρθωση.

Μεταξύ των κυκλικών κλάδων, η BofA παραμένει underweight σε τράπεζες, κεφαλαιουχικά αγαθά, κατασκευαστικά υλικά και ασφάλειες, ενώ είναι θετική για τα αγαθά πολυτελείας. Μεταξύ των αμυντικών, παραμένει overweight σε φάρμακα, τηλεπικοινωνίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αν και το πρόσφατο ράλι περιορίζει την υπόλοιπη προβλεπόμενη ανοδική πορεία, ενώ ο αγαπημένος της αμυντικός τομέας είναι τα τρόφιμα και τα ποτά.

BofΑ: Έρχεται βουτιά 12% στις ευρωπαϊκές μετοχές, η οικονομία δεν θα “αντέξει”

Ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης θα άλλαζε τα πράγματα; Η BofA αναγνωρίζει ότι η ομαλή προσγείωση παραμένει ένα πιθανό εναλλακτικό σενάριο, αλλά αμφιβάλλει ότι -σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί- αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι δεν αναμένει ότι κάποιος από τους τρεις βασικούς παράγοντες των μετοχών να δώσει σαφή θετική ώθηση σε αυτή την περίπτωση:

Κέρδη ανά μετοχή (EPS) – ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης θα εξακολουθούσε να είναι σύμφωνο με μια ήπια εξασθένηση, όχι εκ νέου επιτάχυνση, της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης – αλλά το τρέχον επίπεδο του παγκόσμιου σύνθετου PMI, στο 52, είναι ήδη συνεπές με την οριακά αρνητική δυναμική των EPS. Επιπλέον, η κερδοφορία τρίτου τριμήνου των ευρωπαϊκών εταιρειών φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί ξανά μετά από ένα σχετικά εύρωστο β’ τρίμηνο, δεδομένου του αρνητικού επιπέδου μακροοικονομικών εκπλήξεων στη ζώνη του ευρώ που παρατηρήθηκαν πρόσφατα. Συνολικά, αυτό υποδηλώνει λίγα περιθώρια για μια ισχυρή άνοδο των EPS από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Risk Premium- το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό risk premium των μετοχών τείνει να μειώνεται σε περιόδους επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ αυξάνεται σε περιόδους αποδυνάμωσης της ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, εάν ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης οδηγήσει σε ήπια περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης, το risk premium θα παραμείνει σταθερό σε χαμηλά επίπεδα στην καλύτερη περίπτωση και δεν θα υποχωρήσει περαιτέρω (όπως θα απαιτούνταν για να δώσει περαιτέρω ώθηση στις αγορές).

Επιτόκια, απόδοση ομολόγων – οι 250 μονάδες βάσης μειώσεις των επιτοκίων της Fed που έχουν ήδη τιμολογηθεί από την αγορά τα επόμενα τρία χρόνια θα φέρουν το ξανά στο ίδιο επίπεδο με το εκτιμώμενο “ουδέτερο” επιτόκιο της Fed γύρω στο 2,8%. Σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης, δεν είναι σαφές γιατί η αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί μια Fed που μειώνει τα επιτόκια σημαντικά κάτω από τα ουδέτερα επίπεδα. Αυτό δείχνει ελάχιστη περαιτέρω υποστήριξη για τις μετοχές από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων σε σενάριο ήπιας προσγείωσης.

Πηγή: capital.gr–Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments