Νέα

Fed: Ανοίγει ο κύκλος χαλάρωσης – Έκανε το μεγάλο βήμα με μείωση 50 μβ

Fed: Ανοίγει ο κύκλος χαλάρωσης – Έκανε το μεγάλο βήμα με μείωση 50 μβ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σε σούπερ τζάμπο μείωση των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ

Σε σούπερ τζάμπο μείωση των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ, μειώνοντας το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στην πρώτη μείωση μετά από τέσσερα χρόνια.

Τελικά, επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν μεγαλύτερη επιτοκιακή μείωση των 50 και όχι των 25 μονάδων βάσης, μετά τις έντονες ανησυχίες που προκλήθηκαν στην αγορά για την ευρωστία της αγοράς εργασίας.

«Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Fed έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι εξισορροπημένοι», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Η μοναδική αξιωματούχος της Fed που τάχθηκε υπέρ μίας μικρότερης επιτοκιακής μείωσης ήταν η Μισέλ Μπόουμαν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο της Fed να μειώνεται κατά μία ακόμη μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2025 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026 για να καταλήγει σε ένα εύρος 2,75%-3,00%.

Το τελικό αυτό σημείο αντικατοπτρίζει μια ελαφρά αναβάθμιση, από 2,8% σε 2,9%, στο βασικό επιτόκιο της Fed, και θεωρείται «ουδέτερο», δηλ. ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλο που ο πληθωρισμός «παραμένει κάπως αυξημένος», το ανακοινωθέν της Fed επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν να μειώσουν το επιτόκιο στο εύρος 4,75%-5,00% στο πλαίσιο της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων.

Πάντως, η Fed «θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής», δίδοντας προσοχή «και στις δύο πλευρές της διπλής εντολής» για σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση.

Η σημερινή συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα ήταν η τελευταία της προτού οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

Το μέγεθος της πρώτης επιτοκιακής μείωσης πιθανότατα να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της Fed και για το εάν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της προσπάθησαν απλώς να εξηγήσουν τη γρήγορη πτώση του πληθωρισμού από πέρυσι ή να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ορισμένων ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνεται ταχύτερα από το επιθυμητό ή εάν χρειαζόταν για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πλήρως στον στόχο του 2% της Fed.

Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο, και οι νέες οικονομικές προβλέψεις δείχνουν τώρα ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών των ατομικών καταναλωτικών δαπανών θα μειωθεί στο 2,3% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 2,1% έως το τέλος του 2025 .Το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να διαμορφώνεται στο τέλος του έτους στο 4,4%, υψηλότερα από το τρέχον 4,2% και να παραμένει εκεί μέχρι το 2025. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,1% το 2024 και 2% το επόμενο έτος, όπως και στον τελευταίο γύρο προβλέψεων που εκδόθηκε τον Ιούνιο.

Η Fed είχε διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον Ιούλιο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε από το υψηλό 40 ετών σε ένα επίπεδο που τώρα πλησιάζει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments