Νέα

Πώς θα λειτουργήσουν Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα

Πώς θα λειτουργήσουν Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, moneyreview.gr

Ως δύο ανεξάρτητες τράπεζες θα λειτουργήσουν η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου, με διακριτές διοικήσεις, ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια και πλήρως ανταγωνιστική λειτουργία

Ως δύο ανεξάρτητες τράπεζες θα λειτουργήσουν η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου, με διακριτές διοικήσεις, ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια και πλήρως ανταγωνιστική λειτουργία, μετά την απόκτηση από τον όμιλο της Eurobank του 56% της κυπριακής τράπεζας. Αυτό επιβάλλει η μετοχική σύνθεση της τράπεζας, που εκτός από τη Eurobank διαθέτει άλλους δύο ισχυρούς μετόχους, το επενδυτικό κεφάλαιο Demetra Holding με ποσοστό 21,3% και τον σύλλογο των εργαζομένων με ποσοστό περίπου 12%, χωρίς τη συναίνεση των οποίων δεν μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η παράλληλη δραστηριοποίηση των δύο τραπεζών είναι απολύτως εφικτή καθώς έχουν παρουσία σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, με τη μεν Ελληνική Τράπεζα να έχει έντονη παρουσία στον χώρο της λιανικής τραπεζικής και τη Eurobank Κύπρου στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου σημείωσε ότι μετά την απόκτηση του 56% από τη Eurobank, η Ελληνική «λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης για το επιχειρηματικό μοντέλο της και ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες ανάπτυξης της στο μέλλον», ενώ καθίσταται «μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό άνω των 80 δισ. ευρώ». Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε, «προσδίδει αξία στην τράπεζα και της διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες, καθώς αποκτά γερές “πλάτες”, πρόσβαση σε αναβαθμισμένα συστήματα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί σε ένα άκρως απαιτητικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον». Επιπλέον, η συμφωνία με την CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα καθιστά τον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στην Κύπρο, επισήμανε ο κ. Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία συμπληρώνει το επιχειρηματικό μας μοντέλο, ενώ μας οδηγεί σε ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 32% και 22% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών αντίστοιχα».

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε χθες την τοποθέτηση του Μιχάλη Λούη ως ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (Chief Executive Officer) της Ελληνικής Τράπεζας. Παράλληλα με τη νέα του θέση, ο κ. Λούης παραμένει μέλος της διοικητικής επιτροπής της θυγατρικής της τράπεζας Eurobank. Τις θέσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του ανώτερου γενικού διευθυντή, αντίστοιχα, στην Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνουν οι κ. Χάρης Χαμπάκης, υπεύθυνος για το Private banking Ελλάδας, Κύπρου και Λουξεμβούργου, και Στέφανος Κασσιανίδης, γενικός διευθυντής International Business Banking & BC Network. Θέση CEO στη Eurobank Κύπρου αναλαμβάνει ο Ανδρέας Πέτσας, ανώτερος γενικός διευθυντής της τράπεζας, ενώ ο ∆ημήτρης Σιακαλλής αναλαμβάνει καθήκοντα ανώτερου γενικού διευθυντή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, και τη θέση του CFO.

Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η καλή συνεργασία με το προσωπικό και η επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, όπως η συλλογική σύμβαση εργασίας, η επίλυση θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης, η καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας και η χρηματοδότηση της οικονομίας, και η αξιοποίηση του ομίλου Eurobank για την απόκτηση τεχνογνωσίας, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη έκδοση ομολόγου από την Ελληνική με επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 4%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments