Πολιτική

Η επιστροφή της δεξιάς τάσης της ΝΔ

Η επιστροφή της δεξιάς τάσης της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συντονισμένη παρέμβαση ένδεκα βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος

Ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στην κατάσταση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, που καθημερινά προκαλεί επεισόδια, έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την «Απροστάτευτη περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Οι έντεκα βουλευτές, που ήταν προετοιμασμένοι εδώ και καιρό, δεν εξέπληξαν κανέναν. Η παρέμβασή τους ήταν αναμενόμενη, καθώς ήταν θέμα χρόνου να εκφραστεί οργανωμένα η δυσαρέσκεια που υπήρχε υπογείως. Η δυσαρέσκεια της «λαϊκής δεξιάς» εντός της Νέας Δημοκρατίας ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Αν και η κριτική δεν εκφραζόταν δημόσια, υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από εκείνους που πιστεύουν ότι η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει υπερβολικά φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, απομακρυνόμενη από τις ρίζες της και αποκτώντας χαρακτηριστικά του Ποταμιού, κ.λπ.

Η ερώτηση που υποβλήθηκε αφορά το κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων οφειλετών. Οι έντεκα βουλευτές επέλεξαν να αναδείξουν πολιτικά το «κοινωνικό προφίλ» της λαϊκής δεξιάς, γεγονός που προκάλεσε χθες υπερβολικά σχόλια, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα καλύψει και τα κενά της αντιπολίτευσης. Αυτή η οργανωμένη παρέμβαση, που απαιτούσε συνεννόηση και συνεργασία αρκετών ημερών, μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη αντεπίθεση της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές: Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας.

Η πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώθηκε πρόσφατα με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι επικεντρώθηκαν κυρίως σε εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Αντίθετα, οι έντεκα βουλευτές επέλεξαν να αναδείξουν ένα κοινωνικο-οικονομικό θέμα, αν και μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πρώην προέδρους. Δηλώνουν δημόσια ότι δεν έχουν αντιπολιτευτικές προθέσεις, αλλά ότι εκπληρώνουν το καθήκον τους ως βουλευτές, εκφράζοντας την πολιτική της παράταξης, την οποία επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανή. Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια, με αρκετούς κυβερνητικούς να τους κατηγορούν ότι «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», καθώς οι αναφορές τους σε «απροστάτευτους δανειολήπτες» και «κερδοσκόπους» παραπέμπουν σε αριστερή ρητορική, όπως υποστηρίζουν.

Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, αν και η αναφορά του αφορούσε κυρίως εθνικά θέματα, ότι «ορισμένοι εντός της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαφορετική άποψη». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτή η άποψη αποτελεί μειοψηφία» και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τις πολιτικές του επιλογές, προσπαθώντας να πείσει τους άλλους για την ορθότητά τους.

Αυτοί που έχουν καλή γνώση των εσωτερικών ζητημάτων της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλούν ότι οι διαφοροποιήσεις θα συνεχιστούν. Μία από τις επόμενες διαφωνίες αναμένεται να είναι η αντίθεση αρκετών βουλευτών της ΝΔ στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments