Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε κρίσιμα ερωτήματα
Πηγή Φωτογραφίας: [363779] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, με κάθε συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων να αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα και να εγείρει υπαρξιακά ζητήματα για το κόμμα. Έτσι, ο όρος «κρίσιμη» μπορεί να θεωρηθεί περιττός για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμφίβολα, η επερχόμενη συνεδρίαση θα είναι ιδιαίτερη, καθώς ενδέχεται να διεξαχθεί αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη συμμετοχή δημοσιογράφων και κοινού, λόγω της απουσίας προεδρεύοντος που θα αναλάβει την εναρκτήρια δημόσια ομιλία.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που θα καθορίσουν την κατεύθυνση προς την εκλογή της νέας ηγεσίας.
Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να καθορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος και της εκλογής προεδρίας. Η πλειοψηφία προτείνει το συνέδριο να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, με τον πρώτο γύρο των εκλογών να διεξάγεται στις 24 Νοεμβρίου και τον δεύτερο στις 1 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη και η πλευρά του Πολάκη επιθυμούν να επιταχυνθεί η διαδικασία εκλογής, πιθανώς παρακάμπτοντας το συνέδριο. Αυτή η ταχεία διαδικασία δεν ευνοεί τους «87», οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε υποψηφιότητα και προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης συνοχής.
Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι αν θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι ή αν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο οι σύνεδροι του προηγούμενου Φεβρουαρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του Κασσελάκη δεν επιθυμούν την εκλογή νέων συνέδρων, πιθανώς λόγω του φόβου ότι οι συσχετισμοί στη βάση δεν είναι πλέον τόσο ευνοϊκοί όσο ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτός ο φόβος έρχεται σε αντίθεση με τις διαδικτυακές δηλώσεις των υποστηρικτών του Κασσελάκη, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η βάση έχει κινητοποιηθεί υπέρ του.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στελέχη των 87 δήλωσαν ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, να παρουσιάσουν την κατάσταση των χρεών τους προς το Δημόσιο και να αποδεχτούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, με την τελευταία αυτή προϋπόθεση να θεωρείται η πιο κρίσιμη. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη αντέτειναν, θέτοντας το ζήτημα του Ποινικού Μητρώου, κάτι που πλήττει τον Νίκο Παππά. Δεν είναι σαφές αν τα κριτήρια αυτά έχουν τεθεί για να δυσκολέψουν τον Κασσελάκη ή αν αποτελούν αφορμή για να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία. Επίσημα, οι 87 δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τον αποκλεισμό του, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό για ορισμένα μέλη.
Τα σήματα που έχει στείλει ο αποπεμφθείς πρόεδρος υποδεικνύουν ότι σκοπεύει να διεξάγει μια διχαστική και προκλητική καμπάνια, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ. Πώς θα αντιδράσει στην Κεντρική Επιτροπή; Θα παρουσιάσει κάποιο νέο τοξικό θέμα; Και οι υποστηρικτές του Κασσελάκη; Θα συγκεντρωθούν ξανά για να επιτεθούν στα στελέχη της πλειοψηφίας;
Θα εμφανιστεί ο Φάμελλος ως υποψήφιος πρόεδρος; Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι το μοναδικό όνομα που ακούγεται από την πλευρά των «87». Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του, ούτε οι «87» έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις. Πολιτικά, θα ήταν λογικό να αξιοποιήσει την ΚΕ για να στείλει ένα μήνυμα ότι προτίθεται να κατέβει υποψήφιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας