Πολιτική

Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες για το Κυπριακό

Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες για το Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επιβεβαιώσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τη συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας για την επανέναρξη του διαλόγου σχετικά με το Κυπριακό. Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, για το οποίο απαιτείται πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές ώστε να ξεπεραστούν τα πρόσφατα εμπόδια.

«Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία και υψηλό κόστος. Όπως καταλαβαίνετε, η ευθύνη κάθε κυβέρνησης είναι να αγωνίζεται και να διεκδικεί τον δίκαιο καταμερισμό αυτού του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης προς τους πολίτες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της Τουρκίας και προσπάθειας αποφυγής της έντασης με την Άγκυρα.

Αντίθετα, για την ελληνική πλευρά, το κύριο ζήτημα είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και η ανάγκη να υπάρξει σαφής δέσμευση σχετικά με το ποσό που θα καλύψει η Κύπρος κατά την επόμενη πενταετία, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές. Εάν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το έργο θα προχωρήσει ταχύτατα, προσθέτοντας ότι «το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα». Έτσι, μια θετική ώθηση από τους δύο ηγέτες κατά τη σημερινή συνάντηση θα θεωρηθεί εποικοδομητική, προκειμένου να επιταχυνθούν και οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με το Κυπριακό, οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αυτό οφείλεται στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη Νέα Υόρκη από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης, διαθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις που θα βασίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ιδίως με την ανάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, το διεθνές μας αποτύπωμα, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς και η ενεργή εμπλοκή και προτεραιοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δημιουργούν ένα σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον για να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση. Η διαίρεση δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Ωστόσο, η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του διαλόγου», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, όπως είχε τεθεί και στην προηγούμενη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο από την ελληνική πλευρά. Η τουρκική θέση για τη διχοτόμηση του νησιού έχει περιπλέξει την κατάσταση, ιδιαίτερα καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει αδιάλλακτος στις δημόσιες δηλώσεις του. Στην ελληνοτουρκική συνάντηση θα φανεί αν, υπό τις νέες πιέσεις του κ. Γκουτιέρες, η Άγκυρα θα είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μια αρχική επανέναρξη του διαλόγου ή αν θα συνεχίσει να διατηρεί αυτή τη στάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments