Πολιτική

Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα

Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [371927] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις προκλήσεις, στο διακύβευμα αλλά και στα αποτελέσματα του Επιτελικού Κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις προκλήσεις, στο διακύβευμα αλλά και στα αποτελέσματα του Επιτελικού Κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων με τίτλο «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να «ξεφύγει» από το κείμενο το οποίο είχε ετοιμάσει, και μοιράστηκε «κάποιες βιωματικές σκέψεις» πίσω από τη δημιουργία του Νόμου 4622, του νόμου περί Επιτελικού Κράτους.

«Ο κεντρικός πυρήνας του επιτελικού κράτους, ως προς το Μέγαρο Μαξίμου θα έλεγα ότι πατάει σε δύο πόδια, αφενός στη Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και αφετέρου στη Γραμματεία η οποία υπό τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντογιώργη έχει την αρμοδιότητα του κεντρικού συντονισμού της πολιτικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αποτελεί και αυτή με τη σειρά της μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα και για την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Για τη δημόσια διαβούλευση, είπε ότι «σε μια εποχή όπου η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού συστήματος γενικά δοκιμάζονται, η δυνατότητα που δίνεται μέσα από τη διαβούλευση στους πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός νομοθετήματος είναι εξαιρετικά σημαντική».

Τόνισε ότι η διαβούλευση δεν είναι μία απλά τυπική διαδικασία, μία προϋπόθεση την οποία πρέπει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο, αλλά «μια ζωντανή διαδικασία στην οποία τα σχόλια των πολιτών, ειδικά αυτών που ενδιαφέρονται περισσότερο για κάθε συγκεκριμένο ζήτημα,  λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη «μεγάλη έμφαση η οποία δίνεται στην κατάρτιση και στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με νέους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν και να παρέχουν διακλαδικά, διυπουργικά τις υπηρεσίες τους σε τομείς αιχμής»,  μια «κατάκτηση για τη δημόσια διοίκηση» φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει «ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να βελτιώνει και να εκσυγχρονίζει τον νόμο περί επιτελικού κράτους. Αναγνώρισε ότι «αυτό το κράτος από το οποίο απαιτούμε και από το οποίο έχουμε προσδοκίες, χρειάζεται και αυτό τα θεμέλιά του, χρειάζεται και αυτό τα υδραυλικά του, τα ηλεκτρικά του, τις καλωδιώσεις του» και τόνισε:

«Όλα αυτά, βέβαια, τα οποία δεν τα βλέπουμε, πλην όμως είναι αυτά τα οποία επιτρέπουν τελικά στο κράτος να λειτουργεί σωστά, επιτρέπουν στη δημοκρατία να μπορεί να λειτουργεί με θεσμούς λογοδοσίας και επιτρέπουν τελικά σε όλους εμάς που είμαστε ταγμένοι στην αποστολή να βελτιώνουμε τις ζωές των πολιτών, να επιτελούμε αυτό το έργο με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο».

Τελικά, καταλήγει ο πρωθυπουργός, «τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν στον χρόνο και με τον τρόπο τους θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη βελτίωση της χώρας σε διάφορους δείκτες καλής διακυβέρνησης, αλλά θα έχουν τελικά άμεσο αντίκτυπο στο να αποκτήσουμε ένα τέτοιο κράτος με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και κυρίως περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments