Πολιτική

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης για ηλεκτρική διασύνδεση και Κυπριακό

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης για ηλεκτρική διασύνδεση και Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: [364911] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και μένει να φανεί αν θα βγει λευκός καπνός

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση (11:00 π.μ.) στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συντονίσουν τις κοινές τους ενέργειες για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με το κυπριακό, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Αθήνα και Λευκωσία τονίζουν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να επιδιωχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες φαίνεται να είναι ευνοϊκές». Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο, η ανάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς και η ενεργή προώθηση του Κυπριακού, συνιστούν θετικά στοιχεία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τη θέση τους ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά ποτέ στη διαίρεση του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 25η επέτειο από το τραγικό δυστύχημα του πρωθυπουργικού Φάλκον, στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σχετικά με την πιθανότητα μιας συνάντησης για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πηγαίνει “με την ελπίδα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα στο Κυπριακό, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου”. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητά του για μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, γεγονός που, όπως ανέφερε, έχει ήδη μεταφέρει και στον γενικό γραμματέα.

Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει επίσης συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα μιας τριμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αν και οι προσδοκίες αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες.

Στην ατζέντα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνεται η επαναπροσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη διαμόρφωση της νέας δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προέκυψε από τις επιλογές της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να συζητηθεί η προώθηση του σημαντικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Η Αθήνα παραμένει αφοσιωμένη και θετική προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας το έργο κρίσιμο για την Κύπρο, καθώς θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής της απομόνωσης, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Ωστόσο, τα κύρια προβλήματα που παραμένουν αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και την δίκαιη κατανομή του κόστους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε τη σημασία του έργου, επισημαίνοντας ότι το υψηλό κόστος απαιτεί από κάθε κυβέρνηση να αγωνίζεται για την ορθή κατανομή των εξόδων, καθώς αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση για τα κράτη. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση του έργου δεν αντιμετωπίζει εμπόδια.

Το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία άνοιξε το δρόμο για την πρόοδο των συνομιλιών σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κύπρου, εγκρίνοντας το πλαίσιο συμφωνίας για το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες που είχε εκφράσει η κυπριακή πλευρά σχετικά με τις πιθανές επιβαρύνσεις. Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά προχώρησε σε απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα. Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη ΔΕΘ ότι «αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αυτό θα υλοποιηθεί και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα αντιμετωπιστούν». Σήμερα, αν και δεν αναμένονται άμεσες ανακοινώσεις, οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναζητήσουν νέες πολιτικές κατευθύνσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments