Πολιτική

Οι κοινωνικές πολιτικές στην καρδιά της κυβερνητικής δράσης

Οι κοινωνικές πολιτικές στην καρδιά της κυβερνητικής δράσης

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Παρεμβάσεις σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των πολιτών έχει γίνει ο νέος πυλώνας της κυβερνητικής επικοινωνίας, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η ανάγκη για παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι μεταφορές, αναδείχθηκε ως το κύριο μήνυμα που εξέφρασαν οι πολίτες στις κάλπες του Ιουνίου. Με την ακρίβεια να έχει εδραιωθεί τους τελευταίους μήνες ως το πιο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, οι προτεραιότητες που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δημόσιο λόγο του περιλαμβάνουν πλέον τη μείωση των ανισοτήτων και τις πολιτικές με κοινωνικό αντίκτυπο.

Με αυτόν τον «παρονομαστή», το κοινωνικό πρόσημο των κυβερνητικών πολιτικών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας παράλληλα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη μηνιαία συνάντησή τους.

Ένα από τα κύρια «εργαλεία» που σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής είναι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τις οποίες εξασφαλίζει η χώρα μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με κύριο μέσο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τη στεγαστική πολιτική, όπως το «Σπίτι μου 2», το οποίο θα λάβει 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν δράσεις στον τομέα της υγείας, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, που αναμένεται να μειώσουν στο μισό τις λίστες αναμονής, καθώς περίπου 37.000 ασθενείς θα υποβληθούν σε δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, με τη χρηματοδότηση να επιβεβαιώνεται τον Νοέμβριο. Στον τομέα της εκπαίδευσης, θα αναπτυχθούν εφαρμογές όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, που θα παρέχει πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, κυρίως σε υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι είτε δεν έχουν οικονομική δυνατότητα είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι δράσεις που προωθούνται έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, μια πολιτική επιλογή που συνδυάζεται με τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει αυτά τα μέτρα όσο διαρκούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σύνολο αυτών των δράσεων συμπληρώνει την πάγια πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί κεντρικό στόχο της τετραετίας, για την αύξηση των εισοδημάτων, με σκοπό να φτάσουν τα 950 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και τα 1500 ευρώ για τον μέσο μισθό μέχρι το 2027, καθώς και για τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι να αυξηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η «πίτα» που θα διανεμηθεί στην κοινωνία. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα, αν και οι οίκοι αξιολόγησης πιστοποιούν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οφέλη αυτής δεν έχουν φτάσει όσο θα έπρεπε σε κάθε πολίτη και στα προσωπικά οικονομικά των νοικοκυριών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ότι εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί «επιτυχημένη» από τους πολίτες και να διεκδικήσει την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές του 2027, ακόμη και την αυτοδυναμία. Ο πήχης για την κυβέρνηση είναι σαφώς καθορισμένος, τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από τις προσδοκίες των πολιτών, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Πλέον, ο πήχης τίθεται σε επίπεδο αποτελεσμάτων και όχι απλώς προθέσεων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το δημογραφικό, οι μεταφορές, η δικαιοσύνη και η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν και να επιτύχουν τον κύριο στόχο τους: τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων και την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που είναι και ο στόχος της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments