Πολιτική

Pulse: Η οικονομία, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση

Pulse: Η οικονομία, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Δημοσκόπηση GPO: Σε ποσοστά ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία - Καθαρά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

7 στους 10 δυσκολεύεται να περάσει το μήνα με βάση τα εισοδήματά του

Η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην εξουσία, και οι ευρωεκλογές αποκάλυψαν μια αίσθηση κόπωσης στον κόσμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας. Η δημοσκόπηση της Pulse δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο άμεσο μέλλον. Στο ερώτημα ποιο θέμα τους απασχολεί περισσότερο, το 34,5% των πολιτών ανέφερε την ακρίβεια, το 18% τα έσοδα και τα έξοδα, ενώ το 15% αναφέρθηκε γενικά στην οικονομία.

Συμπερασματικά, σχεδόν 7 στους 10 πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες για να τα βγάλουν πέρα με τα εισοδήματά τους. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό και περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Το «κλειδί» για την αλλαγή της δημοσκοπικής εικόνας βρίσκεται και πάλι στην οικονομία. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην αύξηση των μισθών και στη μείωση του πληθωρισμού. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, οφείλει να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο.

Στην εκτίμηση της ψήφου με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η γαλάζια παράταξη φαίνεται να σημειώνει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές, φτάνοντας το 30%. Ωστόσο, με αυτό το ποσοστό, η αυτοδυναμία παραμένει μακρινό όνειρο. Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2027, που μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ανακάμψει, και αυτός ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσες απειλές από τον δεύτερο και τον τρίτο αντίπαλο. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τον κρατά πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Με ποσοστά 12,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 16% για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, η Κουμουνδούρου συνεχώς χάνει έδαφος. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει αυτόνομα στις εκλογές έχει δημιουργήσει μια εικόνα διάσπασης. Όσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως απλώς τη «τυπική» αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, θα είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν δείχνει να έχει κάποια δυναμική ανάκαμψης όποιος και να εκλεγεί. Έχουν υπάρξει και μετρήσεις, άλλωστε που τον κατατάσσουν ακόμα πιο χαμηλά. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, το 62% των ψηφοφόρων έχει αρνητική άποψη για τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σχετικά με την πρόταση μομφής κατά του Στέφανο Κασσελάκη. Αναρωτιέται κανείς αν αυτή η αρνητική στάση προέρχεται από μια γενική απογοήτευση για την εικόνα της Κουμουνδούρου ή από μια αυξανόμενη συμπάθεια προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες δεν βλέπουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως ικανή να διεκδικήσει την εξουσία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανήκει στο «στρατόπεδο Κασσελάκη».

Η απόφαση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να προχωρήσει σε εκλογές φαίνεται να αποδίδει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της στήριξής του, κάτι που τον ενισχύει και στο εσωκομματικό επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Pulse, η «μάχη» παραμένει ανοιχτή. Παρά το προβάδισμα του Ανδρουλάκη σε όλα τα κοινά, αισθάνεται την πίεση από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσεγγίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments