Το πολιτικό σχέδιο των 6 για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ
Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κούρσα των έξι υποψηφίων ξεκίνησε και επίσημα με την παρουσίαση των πολιτικών τους προγραμμάτων. Κάποιοι αποκάλυψαν τις προθέσεις τους, άλλοι τις κράτησαν μυστικές και άλλοι τις παρουσίασαν εν μέρει. Σε τρεις εβδομάδες, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν ποιοι θα προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο. Οι υποψήφιοι που δεν θα προκριθούν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με τη δύναμη που θα επιδείξουν, τις συμμαχίες που θα σχηματίσουν και τις επιλογές τους σχετικά με την υποστήριξη άλλων υποψηφίων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε την πολιτική του αυτόνομου ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ο τίτλος της θητείας του ως προεδρεύων είναι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Θύμισε το σύνθημα «Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», το οποίο χρησιμοποίησε στις προηγούμενες εκλογές και θεωρεί ότι δικαιώθηκε.
Επισήμανε ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματος από το 8% στο 13%, κερδίζοντας 5 μονάδες σε 2,5 χρόνια, και, αν και μιλούσε για την υποψηφιότητά του, απέφυγε τη χρήση του ενικού αριθμού.
Ο Παύλος Γερουλάνος, με το σύνθημα «τώρα είναι η ώρα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ», παρουσίασε συνοπτικά το πολιτικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει ονομάσει «Αναγέννηση». Ανέδειξε την εμπειρία του στη διακυβέρνηση και δήλωσε: «Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, καθώς διαθέτω την εμπειρία για να το κάνω». Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να είναι βουλευτής, κάτι που τόνιζαν ιδιαίτερα και οι υποστηρικτές του, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διεκδικούν την κυβέρνηση ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην είναι παρών στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη.
Ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι, εφόσον εκλεγεί, ο κύριος στόχος του θα είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2027. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, δεσμεύεται να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση την ίδια νύχτα.
Ο Χάρης Δούκας ανέβηκε στο βήμα, συνοδευόμενος από την ομάδα των υποστηρικτών του, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Όπως και στην Αθήνα, σε κάθε γειτονιά, Χάρη, γερά, να πέσει η δεξιά». Δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επαναπαύεται, παρατηρώντας στις δημοσκοπήσεις μια αύξηση 1 ή 2 μονάδων στο ποσοστό του, τη στιγμή που η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες σε σύγκριση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές».
Με αφορμή μια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με την ανάγκη ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Χάρης Δούκας επιθυμεί να απαντήσει στη γενικότερη κριτική που δέχεται, σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος θα πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Αθηναίους χωρίς να προβάλλει την κομματική του ταυτότητα. Ο ίδιος δήλωσε: «Ας το γνωρίζουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνυποψηφίων μου και της Άννας, ότι η μάχη που δίνω τώρα για το ΠΑΣΟΚ είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης».
Επιπλέον, ο Χάρης Δούκας θέλησε να απαντήσει και σε εκείνους που, όπως είπε, «ρωτούν κακόπιστα με ποιους θα συνεργαστεί η δεξιά», πιθανόν αναφερόμενος σε όσους επικρίνουν τις επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς, ο Χάρης Δούκας αντέτεινε ότι «δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαλείψουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα» και κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες» να έρθουν ως «στρατιώτες».
Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ένας από τους υποψηφίους που υποστηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει επαφές με στελέχη της τρέχουσας ηγεσίας. Στην ομιλία του, δήλωσε: «Όσοι επιθυμούν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ με ποσοστά 13% και 15%, ας μην με ψηφίσουν. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα γίνει στήριγμα του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην με ψηφίσουν». Κατήγγειλε μηχανισμούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να υποβαθμίσουν την υποψηφιότητά του.
Τόνισε ότι είναι ο μόνος που εκφράζει καθαρά την ανάγκη για μια μεγάλη παράταξη που θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, λέγοντας: «Γνωρίζω ότι αυτή η θέση προκαλεί αντιδράσεις. Και αυτοί που την εκφράζουν ανοιχτά και δυνατά ενοχλούν. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης και απαξίωσης της προσπάθειάς μου, καθώς η δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης που δεν θα ελέγχεται από μεγάλα συμφέροντα αποτελεί κίνδυνο για αυτούς».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε σε ένα κόμμα ανοιχτό και όχι φοβικό, απορρίπτοντας τις μηχανιστικές και παρέα-κεντρικές προσεγγίσεις. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει ασαφή μηνύματα. Στην ομιλία της, παραδέχθηκε ότι η στάση του κόμματος απέναντι στα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν λανθασμένη και ότι αυτό είχε αρνητικές συνέπειες. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει είτε να αλλάξει και να γίνει πιο ανοιχτό στην κοινωνία, είτε να μην περιμένει να πείσει κανέναν. «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ σιωπητήριο ή ησυχαστήριο ιδεών. Πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος», δήλωσε.
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπέβαλε την υποψηφιότητά της για να κερδίσει ποσοστά ή να επωφεληθεί στο μέλλον, αλλά για να εκπροσωπήσει τις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Νάντια Γιαννακοπούλου εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας