Οριστικό το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ για τις 199 βίλες στη Μύκονο
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, businessdaily.gr
Απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ η προσφυγή που είχε καταθέσει επιχειρηματίας, στον οποίο είχε επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο σχεδόν 1.000.000 ευρώ, επειδή ενοικίαζε 199 βίλες στη Μύκονο με βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά όχι μέσω των επίσημων πλατφορμών και χωρίς να δηλώνει τις μισθώσεις στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Η απόφαση της ΔΕΔ είναι η πρώτη που εκδίδεται για τόσο σοβαρή υπόθεση «μαύρης» βραχυχρόνιας μίσθωσης και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει των ελέγχων που θα γίνουν. Σημειώνεται ότι ο τουριστικός κλάδος είναι στο επίκεντρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ. Τον προσεχή Νοέμβριο θα διασταυρώσει τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Συγχρόνως, θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμεταλλεύονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για τα έτη 2020 και 2021.
Ο εν λόγω φορολογούμενος δραστηριοποιούνταν στη Μύκονο, όπου διαχειριζόταν 199 πολυτελείς βίλες και, σύμφωνα με την έρευνα της ΑΑΔΕ, τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν ιδιαίτερα υψηλή τιμή ενοικίασης και συγκεκριμένα άνω των 40.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Τα ενοίκια για τα ακίνητα, καταβάλλονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, Βρετανίας και Βελγίου, τους οποίους εντόπισε η ΑΑΔΕ.
Ωστόσο, ο έλεγχος διαπίστωσε, πως δεν τα είχε αναρτήσει στις ψηφιακές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων και δεν τα είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.
Αντίθετα, τις βίλες τις ενοικίαζε μέσω δύο ιστοσελίδων που δημιούργησε ο ίδιος. Για το λόγο αυτό, τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ακίνητο ήτοι συνολικά 995.000 ευρώ.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα ακίνητα δεν είναι δικά του, αλλά αυτός απλά τα διαχειρίζεται, αλλά η υπόθεση δεν μένει εδώ. Στη συνέχεια θα του γίνει έλεγχος εάν τα ποσά που εισέπραξε τα δήλωσε στην εφορία, τόσο ο ίδιος όσο και οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Πώς τον «τσίμπησαν»
Ο έλεγχος της εφορίας ξεκίνησε το 2023, κατόπιν καταγγελίας, ενώ οι εφοριακοί εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη διαδικασία ενοικίασης.
Αιτία ελέγχου αποτέλεσαν ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχων προς το 1ο ΕΛΚΕ ΑΤΤΙΚΗΣ καθώς και ένα CD στο οποίο εμπεριέχονται αρχεία αποθηκευμένα, που αφορούσαν σε ενδεικτικό υλικό από δύο (2) ιστοσελίδες διαχείρισης πολυτελών καταλυμάτων στη Μύκονο, απ’ όπου προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος τουλάχιστον κατά το τρέχον φορολογικό έτος ενεργούσε ως «διαχειριστής» για την εκμίσθωση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) εκατόν ενενήντα εννέα (199) πολυτελών βιλών με παροχή υπηρεσιών, (όπως προέκυψε από έρευνα στις ιστοσελίδες), χωρίς να συνοδεύεται σε εμφανές σημείο η ανάρτηση των ακινήτων στις ψηφιακές πλατφόρμες από τους αριθμούς εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
Επιπλέον, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στο διαδίκτυο στις ψηφιακές πλατφόρμες κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2022 διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
- Μία ιστοσελίδα επιχείρησης διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων (πάνω από 180) στη Μύκονο. Τα καταλύματα αυτά είναι βίλες ιδιαίτερα υψηλής αξίας, η τιμή ενοικίασης των οποίων ανά εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 40.000 ευρώ.
- Από την ιστοσελίδα, βρέθηκε το όνομα της επιχείρησης, με βρετανικό ΑΦΜ (GB). Η εταιρεία πράγματι εντοπίστηκε στο Βρετανικό Εμπορικό Μητρώο, και διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτης της είναι ο εν λόγω φορολογούμενος.
- Από έρευνα μέσω TAXIS, διαπιστώθηκε ότι ο ελεγχόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (υπάγεται στη Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών).
- Μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι βίλες που διαχειρίζεται η ιστοσελίδα δεν εμφανίζονται παράλληλα σε άλλες ιστοσελίδες ενοικίασης βιλών, πλην της ιστοσελίδας όπου και ο κος παρουσιάζεται ως διαχειριστής πολυτελών βιλών στην Μύκονο.
Εφοριακοί ως πελάτες
Προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί ως πλατφόρμα της οικονομίας του διαμοιρασμού και προκειμένου να αποσπαστούν πιο ουσιαστικά στοιχεία για την ροή του χρήματος, έγινε μια απόπειρα κράτησης βίλας από τους εφοριακούς ελεγκτές που εμφανίστηκαν ως πελάτες. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι πράγματι δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της κράτησης, ως εξής:
- Όταν επιλέχθηκε τρόπος πληρωμής με τραπεζικό έμβασμα εμφανίστηκαν 2 λογαριασμοί σε τράπεζα στο όνομα της εταιρείας, ο ένας στο Βέλγιο και ο άλλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ως άνω τραπεζικό ίδρυμα έχει πλέον μετονομαστεί και είναι μία διαδικτυακή χρηματοοικονομική εταιρεία στο Βέλγιο, που δεν έχει την άδεια πιστωτικού ιδρύματος. Με παρόμοιο τρόπο βρέθηκε ότι η εταιρεία διατηρεί και άλλον λογαριασμό στο εξωτερικό.
- Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ουσιαστικά τα ακίνητα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της, οι πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας προς την εταιρεία αυτή και μετά γίνεται καταβολή των ποσών στους ιδιοκτήτες των ακινήτων μείον την σχετική προμήθεια.
Προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ελεγχόμενος δρα ως διαχειριστής ή ως ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, έγινε έλεγχος στο TAXIS και δεν βρέθηκε καμιά καταχωρημένη βραχυχρόνια μίσθωση με διαχειριστή τον ΑΦΜ του.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών εξέδωσε συνολικά τρεις εντολές ελέγχου, εκ των οποίων η τελευταία στις 31-10-2023 και με την ολοκλήρωσή του, κοινοποιήθηκε στον διαχειριστή το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου και η «Κλήση προς Ακρόαση», καθώς και η προσωρινή πράξη επιβολής προστίμου, των 995.000 ευρώ (199Χ5.000 ευρώ), για μη αναγραφή των ακινήτων στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Απόρριψη προσφυγής
Ο προσφεύγων κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις του, αλλά δεν διαφοροποίησε τις διαπιστώσεις του ελέγχου και η εφορία επέβαλε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ.
Κατόπιν ο ελεγχόμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ζήτησε την ακύρωση του προστίμου ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος δεν είναι διαχειριστής των επίμαχων ακινήτων, καθώς δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες για τις οποίες του επιβλήθηκε το προσβαλλόμενο πρόστιμο και δεν έχει υποβληθεί από κανέναν εκ των ιδιοκτητών δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που να τον καθιστά διαχειριστή, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Επίσης, παραθέτει τα ονόματα των, κατά τον ισχυρισμό του, ιδιοκτητών/διαχειριστών των ακινήτων και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).
Ωστόσο η ΔΕΔ, με την υπ. αρ. 2328 απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα, απέρριψε την προσφυγή του και επικύρωσε το πρόστιμο. Η τελευταία διέξοδος που έχει πλέον ο ελεγχόμενος, είναι η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.
Πηγή: Business Daily
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας