Ειδήσεις

Σαουδική Αραβία: Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος

Σαουδική Αραβία: Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Τα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου ακολούθησαν τη δήλωση του διπλωμάτη του βασιλείου ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ θα απαιτούσε μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η Σαουδική Αραβία δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς καταδίκασε τα “εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής” κατά του παλαιστινιακού λαού.

“Το βασίλειο δεν θα σταματήσει το ακούραστο έργο του προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτή την προϋπόθεση”, δήλωσε ο ηγέτης, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Σούρα, ένα συμβουλευτικό όργανο της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις έγιναν καθώς οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου αναζωπυρώθηκαν μετά την επίθεση της Τρίτης με στόχο ηλεκτρονικές συσκευές μελών της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά την ομιλία του πρίγκιπα διαδόχου, ένα δεύτερο κύμα παρόμοιων επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο. Οι εκρήξεις αποδόθηκαν ευρέως στο Ισραήλ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος πρόσθεσε στην ομιλία του την “έντονη καταδίκη των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχικής αρχής κατά του παλαιστινιακού λαού”.

Οι εικασίες ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε πιέσει για μια σαουδαραβική-ισραηλινή συμφωνία εξομάλυνσης πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι το Ισραήλ βρισκόταν “στο κατώφλι” μιας ιστορικής συμφωνίας με το Ριάντ.

Το ξέσπασμα του πολέμου περιέπλεξε τις σαουδαραβικές-ισραηλινές προσπάθειες εξομάλυνσης. Όπως και άλλα περιφερειακά κράτη, η Σαουδική Αραβία άσκησε έντονη κριτική στη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος μιας συμφωνίας με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε τον Απρίλιο ότι το βασίλειο ήταν “πολύ, πολύ κοντά” σε ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον που θα συνδεόταν με ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε “πραγματικά” μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος”.

Οι γείτονες της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αναγνώρισαν το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που μεσολάβησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ ταξίδεψε στην Ιορδανία για την κοινή αραβο-ισλαμική έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στη Γάζα. Αυτές οι σύνοδοι κορυφής διοργανώθηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις “προσπάθειες να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή και να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα” ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments