Γεωπολιτικά

Ινδία σε Χαμενεΐ: «Nα κοιτάξει το δικό του ιστορικό» για τα σχόλια για τους μουσουλμάνους που υποφέρουν

Ινδία σε Χαμενεΐ: «Nα κοιτάξει το δικό του ιστορικό» για τα σχόλια για τους μουσουλμάνους που υποφέρουν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας καταδίκασε τα σχόλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ σχετικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων.

Η Ινδία αντεπιτέθηκε στο Ιράν σχετικά με τα σχόλια που έκανε ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας της Νότιας Ασίας.

Σε μια σύντομη ανάρτηση στο X, ο Χαμενεΐ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας μουσουλμάνους αν αγνοούμε τα δεινά που υφίσταται ένας μουσουλμάνος στο #Μιανμάρ, στη #Γάζα, στην #Ινδία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος».

Ώρες αργότερα, το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «αποδοκίμασε έντονα» τα σχόλια του Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντάς τα «παραπληροφορημένα και απαράδεκτα». «Οι χώρες που σχολιάζουν τις μειονότητες καλό είναι να εξετάζουν το δικό τους ιστορικό προτού προβούν σε παρατηρήσεις για άλλους», συνέχισε η ανακοίνωση.

Το Ιράν έχει δεχθεί επανειλημμένες επικρίσεις από ομάδες δικαιωμάτων για τη μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων. Ενώ οι Πέρσες αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Ιράν, δεκάδες άλλες εθνοτικές μειονοτικές ομάδες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Στις κυριότερες μειονότητες περιλαμβάνονται οι Αζέροι, που αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού, οι Κούρδοι (10%), αλλά και οι Μπαλούχοι, οι Άραβες και οι Τουρκμένοι, σύμφωνα με την Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Αρκετές ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κατηγορούν τις ιρανικές αρχές για συστηματικές διακρίσεις και βία κατά των μειονοτήτων στο Ιράν, εμποδίζοντάς τους την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τη στέγαση. Επίσης, «υπόκεινται σε αυθαίρετες κρατήσεις, άδικες διώξεις, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση», έγραψε η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για το Ιράν το 2023.

Τα σχόλια του Χαμενεΐ συνέπεσαν με τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, ο οποίος προκάλεσε τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στο Ιράν.

Σχέσεις Ινδίας-Ιράν

Το Ιράν και η Ινδία διατηρούν ισχυρές σχέσεις. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Μάιο συμφωνία για την ανάπτυξη του λιμανιού Τσαμπαχάρ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν. Βάσει της συμφωνίας, η India Ports Global Limited θα επενδύσει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού σε διάστημα 10 ετών.

Η Ινδία είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 2,33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με την ινδική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Ο Χαμενεΐ, από την πλευρά του, έχει επικρίνει στο παρελθόν την Ινδία για τη μεταχείριση που επιδεικνύει στους μουσουλμάνους, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Κασμίρ, όπου πλειοψηφεί η μουσουλμανική κοινότητα.

Το 2019, ο Ιρανός ηγέτης κάλεσε το Νέο Δελχί να υιοθετήσει μια «δίκαιη πολιτική» απέναντι στους μουσουλμάνους του Κασμίρ και «να αποτρέψει την καταπίεσή τους».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments