Γεωπολιτικά

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΑΕ, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση για τη κατάσταση στη Γάζα

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΑΕ, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση για τη κατάσταση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το Άμπου Ντάμπι έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ, καθώς τα κράτη του Κόλπου εξετάζουν το ρόλο τους στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των Εμιράτων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ στην Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε πρόεδρος το 2022.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν μια σειρά από βασικά θέματα, όπως η σύγκρουση στη Γάζα, η συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη, η κρίση στο Σουδάν και διάφορα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η επίσκεψη έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρχίζουν να δείχνουν αυξημένη απογοήτευση για τους χειρισμούς του Ισραήλ στην κρίση της Γάζας, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται χωρίς ορατό τέλος και με αυξανόμενο αριθμό νεκρών, λένε οι αναλυτές.

Το Άμπου Ντάμπι εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020 μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ. Αλλά οι σχέσεις έχουν χαλάσει με την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η απογοήτευση από την έλλειψη προβλέψιμης κατάληξης της σύγκρουσης, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα, ήρθε στο προσκήνιο όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν, ανέβασε στην κοινωνική πλατφόρμα X ότι «τα ΗΑΕ δεν είναι διατεθειμένα να υποστηρίξουν μια μέρα μετά τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Η ανάρτηση, η οποία προβλήθηκε πάνω από 1,8 εκατομμύρια φορές, ήταν μια δήλωση που είχε ως στόχο να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, με μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια απλή επίσημη δήλωση, δήλωσε στο Al-Monitor ο συνταξιούχος καθηγητής πολιτικών επιστημών Αμπντουλχάλεκ Αμπντουλάχ. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια έκφραση απογοήτευσης τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Αμερικανούς. Μιλάνε πάρα πολύ, αλλά δεν κάνουν τα βήματα», πρόσθεσε.

«Το βασίλειο δεν θα σταματήσει το ακούραστο έργο του προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό», είπε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία εργάζονταν για μια συμφωνία εξομάλυνσης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι βρίσκονταν στο «κατώφλι» μιας συμφωνίας λίγο πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Ανησυχίες για την Αλ-Άκσα

Η θέση των ΗΑΕ ακολουθεί μια σταθερή αύξηση της ρητορικής εν μέσω της συνεχιζόμενης ανυπομονησίας για την ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου και τους δεξιούς συμμάχους του.

Τα ΗΑΕ, μαζί με τους συμμάχους τους στον Κόλπο, καταδίκασαν έντονα τα σχόλια του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργού εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, σχετικά με τα σχέδια για την κατασκευή συναγωγής εντός του συγκροτήματος του τζαμιού Al-Aqsa, γνωστού στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, ενός από τους ιερότερους τόπους τόσο στο Ισλάμ όσο και στον Ιουδαϊσμό.

Οι εισβολές της ισραηλινής δεξιάς στο συγκρότημα του τζαμιού με επικεφαλής τον Μπεν-Γκβιρ, έχουν απασχολήσει τις συζητήσεις που είχε ο Σεΐχης Αμπντάλα με τον Ιορδανό ομόλογό του, τον Αϊμάν αλ-Σαφάντι. Η Ιορδανία επιβλέπει τη διαχείριση των ιερών τόπων μέσω ενός καθιερωμένου κληροδοτήματος, γνωστού ως Waqf. Τα ΗΑΕ έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να περιορίσει τη δραστηριότητα των εποίκων, να σεβαστεί το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να ιδρύσει παλαιστινιακό κράτος.

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Το τελευταίο σχόλιο του σεΐχη Αμπντάλα για τη μη εμπλοκή του στη «μέρα μετά» τη σύγκρουση στη Γάζα δεν υποστηρίζει συγκεκριμένα μια αλλαγή στη σκέψη, δήλωσε στο Al-Monitor ο Αφσίν Μολάβι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Τα ΗΑΕ πιθανότατα δεν θέλουν να είναι σε θέση να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση μετά τη σύγκρουση, εκτός εάν υπάρχει ένα βιώσιμο, διεθνώς αποδεκτό παλαιστινιακό κράτος», είπε. «Εξάλλου, αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο κράτος, υπάρχει η πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσης, ανεξάρτητα από το πόσο έχει επιτευχθεί η ανοικοδόμηση», πρόσθεσε.

Τα ΗΑΕ δεν συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος ενεργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ενώ το Άμπου Ντάμπι δεν έχει διαδραματίσει πολιτικό ρόλο για να σταματήσει η σύγκρουση, έχει -μέσω των συμφωνιών Αβραάμ που υπογράφηκαν με το Ισραήλ το 2020- διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανακούφιση από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα ΗΑΕ φιλοξενούν σχεδόν 2.000 τραυματίες και ασθενείς από τη Γάζα, καθώς και τις οικογένειές τους, σε μια ανθρωπιστική πόλη στην πρωτεύουσα της χώρας.

Μέσω της σχέσης συνεργασίας τους με τις ισραηλινές αρχές, τα ΗΑΕ απομακρύνουν τακτικά τους τραυματίες από τη Γάζα, αν και οι προσπάθειές τους αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ράφα από το Ισραήλ.

Ο πρώην διπλωμάτης και διαπραγματευτής των ΗΠΑ Ντένις Ρος σημείωσε ότι η έντονα διατυπωμένη δήλωση του σεΐχη Αμπντάλα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι, εάν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός αποδειχθούν επιτυχείς, τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ρόλο.

«Αυτό θα μπορούσε απλώς να επιστήσει την προσοχή σε αυτό που θα διευκολύνει τα ΗΑΕ να διαδραματίσουν και να εκπληρώσουν έναν ρόλο», δήλωσε ο Ρος στο Al-Monitor.

Μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση

Το Ισραήλ δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της επιχείρησής του στη Γάζα, ακόμη και όταν ο απολογισμός των νεκρών στον θύλακα έφτασε πάνω από 41.000 και περισσότερους από 90.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Το Ισραήλ διανύει επίσης την τρίτη εβδομάδα μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι συζητήσεις για ένα μέλλον «μετά την επόμενη μέρα» για τη Γάζα και την Παλαιστίνη είναι «άστοχες», δήλωσε ο Μόλαβι.

«Πρέπει να μιλάμε για τη «γενιά μετά». Η καταστροφή είναι τεράστια και αδιανόητη», είπε. «Είναι πιθανό ότι τα ΗΑΕ καθώς και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες κατανοούν την τεράστια κλίμακα της διαδικασίας ανοικοδόμησης σε επίπεδο γενεών και πιθανώς ήθελαν να διασφαλίσουν ότι, τουλάχιστον, θα υπάρχει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments