Διεθνή

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι

Δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ

Δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

Νεκρός ο Ιμπραήμ Ακίλ από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό – Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατ. δολάρια

Τη δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ, του επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσαν, σε ανακοίνωσή τους οι IDF μετά το πλήγμα τους στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ είχε τονίσει νωρίτερα πως από το συγκεκριμένο χτύπημα σκοτώθηκαν και μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας Radwan.

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι ο Ακίλ, γνωστός και ως Tahsin – και «νούμερο 2» της οργάνωσης, αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πίσω από τον Φουάντ Σουκρ που δολοφονήθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τις IDF επίσης στη Βηρυτό – βρισκόταν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων λόγω του ρόλου του ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της σιιτικής οργάνωσης.

Ο Ακίλ θεωρείται σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης.

Το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ακίλ «Παγκόσμιο Τρομοκράτη» και τον επικήρυξε με 7 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη σύλληψή του.

kahil-52

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικά σχέδια κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990, μεταξύ των οποίων και η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983.

Η πρόσφατη επίθεση στη Βηρυτό αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και στην εξουδετέρωση των ηγετικών της στελεχών. Η κλιμάκωση της βίας και οι αμοιβαίες επιθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης.

Επίθεση με 150 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Λίγο μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ρουκέτες προς τον βόρειο Ισραήλ, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας. Η σιιτική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ, με τις περίπου 150 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες των στόχων.

Η επίθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ. Η ένταση κλιμακώνεται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τις αμοιβαίες επιθέσεις να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στην βόρεια περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες. Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ μοιράστηκε πλάνα από «το βόρειο Ισραήλ αυτή τη στιγμή μετά από εντατικά πυρά πυραύλων της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο προς το Ισραήλ». «Μην κάνετε κανένα λάθος: εκείνοι που βλάπτουν τον λαό του Ισραήλ θα πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες.

Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών. Η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ παραμένει τεταμένη, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments