Πολιτική

Άδωνις: Ιατρική εξέταση πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Άδωνις: Ιατρική εξέταση πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις: Ιατρική εξέταση πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Πλήρης κτιριολογική ανακαίνιση σε 93 νοσοκομεία

Στη δραστική μείωση της αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων αποβλέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με όσα τόνισε σε πρωινή παρέμβασή του.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως «το ζητούμενο ήταν να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στην εύρεση φαρμάκων. Στην αγορά όλα τα φθηνά φάρμακα ήταν σε έλλειψη, γιατί οι τιμές είχαν φτάσει κάτω του κόστους. Ήταν απόφαση, για μνημονιακούς λόγους, οι τιμές των φαρμάκων να πηγαίνουν μόνο προς τα κάτω στην Ελλάδα, να μειώνονται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν συμφέρον να ασχοληθούν με τα φθηνά φάρμακα λόγω της πολύ χαμηλής τιμής. Και μην ξεχνάμε ότι σε μερικά φαρμακοσκευάσματα οι τιμές αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν οι τιμές σε 6.500 φάρμακα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου θα συνοδεύεται από την ιατρική εξέταση που να δικαιολογεί τη λήψη του φαρμάκου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε: «Έχω ήδη εφαρμόσει από τον Ιούνιο οι εξετάσεις να ανεβαίνουν στο αποθετήριο σε ψηφιακή μορφή, ώστε τα ιατρικά πρωτόκολλα που ακολουθούν οι ιατροί κατά τη συνταγογράφηση να είναι κλειδωμένα βάσει του πρωτοκόλλου του κάθε ασθενούς. Αυτό μειώνει την αλόγιστη συνταγογράφηση. Αλλά δεν αυξάνει τις εξετάσεις, γιατί ούτως ή άλλως για να πάρεις κάποια φάρμακα, πρέπει να κάνεις εξετάσεις. Το φάρμακο είναι σοβαρό πράγμα, δεν είναι καραμέλα, χρειάζεται εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να γράψει το φάρμακο. Όμως όταν θα κάνει το επαναληπτικό, θα πρέπει να κάνει την εξέταση που προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Έχω ανεβάσει στην ΗΔΙΚΑ όλες τις ιατρικές εξετάσεις, που προβλέπουν οι ιατρικές εταιρείες».

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «γίνεται αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Δίνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ για κτιριολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πλήρως ανακαινίζονται τα κτίρια 93 νοσοκομείων, ενώ 95 εκατομμύρια προορίζονται για μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής».

Αναφερόμενος, τέλος, στον υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που εκφράζουν ανικανοποίητη ιατρική φροντίδα, ο υπουργός Υγείας είπε πως «στο Ηνωμένο Βασίλειο  θα έβαζαν τα γέλια αν μάθαιναν ότι είμαστε ανικανοποίητοι στην ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα. Δεν δίνω μεγάλη σημασία σε αυτές τις έρευνες. Είμαστε μια χώρα με ήλιο και υπέροχο κλίμα. Ζούμε σε έναν παράδεισο. Μην ανακυκλώνουμε συνεχώς τη μιζέρια. Ο πατέρας μου ήρθε από το Αμύνταιο στην Αθήνα, έχοντας μόνο ένα πουκάμισο. Δεν λέω ότι στην Ελλάδα είναι όλα τέλεια. Λέω ότι δεν είναι όλα χάλια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments