Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Η καθημερινότητα κύριος αντίπαλος της κυβέρνησης

Δημοσκοπήσεις: Η καθημερινότητα κύριος αντίπαλος της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πού επικεντρώνεται το Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη και θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων. Η πιο σημαντική συνάντηση είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου.

Μπορεί η ελληνική διπλωματία να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμη πολλά μέτωπα, με κυριότερα το θέμα της ακρίβειας και την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Αυτό προκύπτει από τις ερωτήσεις 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια και την αντίδραση των ένστολων στα μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB, σκιαγραφεί ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπου παρά τη διατήρηση της πρώτης θέσης με ποσοστό 28% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων, η ΝΔ αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν αναπροσαρμογή της πολιτικής της γραμμής. Οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και τη συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ένα νέο πεδίο στο οποίο η ΝΔ πρέπει να κινηθεί με νέα στρατηγική και προσεκτικές κινήσεις.

Το 54,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναποτελεσματικά, ενώ μόνο το 30,1% των ερωτηθέντων τα αξιολογεί θετικά και μόνο το 3% τα θεωρεί «πολύ θετικά». Αυτή η έντονα αρνητική στάση οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενέργεια και τα καύσιμα.

Το 84,9% θεωρεί το ενεργειακό κόστος ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα, με το 76,6% να ανησυχεί για την αύξηση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Το κόστος των τροφίμων αποτελεί επίσης μείζον ζήτημα, επηρεάζοντας το 74,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 37,5% ανησυχεί για το κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Η καθημερινή ζωή των πολιτών χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και οικονομικές δυσκολίες, δημιουργώντας ισχυρή κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης την άνοδο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15%, γεγονός που το καθιστά τη βασική δύναμη της κεντροαριστεράς. Η ανάκαμψη αυτή βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης καθώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σημαντικά κοινωνικά στρώματα, υποσχόμενο έναν πιο κεντρώο πολιτικό λόγο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά, φτάνοντας το 9% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρές εσωκομματικές συγκρούσεις, κυρίως λόγω της θέσης του αρχηγού του, Στέφανου Κασσελάκη. Με το 63,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται κατά της απομάκρυνσης του Κασσελάκη στις ευρωεκλογές και το 32,4% να τη στηρίζει, οι ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματος είναι εμφανείς: η πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να εδραιώσει τη θέση της ως κύρια κυβερνητική δύναμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments