Πολιτική

Η βαριά ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Η βαριά ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τα «φώτα» εστιάζονται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Σε μια περίοδο που η ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, το μήνυμα που θα μεταφέρει είναι ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του κόσμου.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα και η Λευκωσία προχωρούν σε συντονισμό των ενεργειών τους, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι προφανές ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου για την εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Αθήνα. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της συνάντησης. Από την πλευρά της Αθήνας, επιδιώκεται η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε οι διαφορές να μην οδηγούν αυτόματα σε εντάσεις, ενώ έχουν καθοριστεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να αναδείξει τις σημαντικές παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονιστεί ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το επόμενο έτος τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το σύνθημα Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον, την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Σύνοδος αυτή θα εστιάσει σε προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν κύκλο επαφών με διάφορους ηγέτες, με σημαντική συνάντηση αυτή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ την Τετάρτη. Επίσης, προγραμματίζεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Παναμά και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, καθώς και με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους τέσσερις τιμώμενους φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμεται από το αμερικανικό think tank Atlantic Council.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments