Πολιτική

Κυβέρνηση σε αναζήτηση… αντιπολίτευσης

Κυβέρνηση σε αναζήτηση… αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρώτη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφριγηλό και συνεπή αντιπολιτευτικό λόγο

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, καθώς ξεκινούν τη νέα πολιτική χρονιά χωρίς να αντιμετωπίζουν «απολύτως ενεργά» τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα και προετοιμάζεται για νέες εκλογές. Η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και της Θεοδώρας Τζάκρη έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις που είναι δύσκολο να καταλαγιάσουν.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, με τους τόνους να ανεβαίνουν.

Οι δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις αναγκαστικά ασχολούνται «επιδερμικά» με την αντιπολιτευτική τους δράση. Από τη μία, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα χαμηλά ποσοστά έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση εντός της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από την άλλη, η μεταβατική περίοδος στην οποία βρίσκονται έχει αποπροσανατολίσει τα στελέχη τους.

Είναι ωφέλιμο για την κυβέρνηση αυτό; Σε καμία περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι η εκάστοτε πλειοψηφία αντιμετωπίζει πιέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της να λάβει μέτρα ή να πάρει δύσκολες δημοσιονομικά αποφάσεις, όταν το πολιτικό σύστημα φτάνει στα όριά του, και αυτή η πίεση επηρεάζει και την κοινωνία. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία. Όταν τα κοινωνικά δίκτυα και αμφιβόλου προέλευσης διαδικτυακές ομάδες αρχίζουν να αντικαθιστούν τους θεσμούς, ο λαϊκισμός ευδοκιμεί. Η πλειοψηφία χρειάζεται πάντα ένα αντίβαρο και ισχυρές φωνές που να την ελέγχουν, σύμφωνα με την εντολή που έχει δοθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Η απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης ενισχύει την αλαζονεία των κυβερνώντων, καθώς από ένα σημείο και μετά νιώθουν «άτρωτοι». Αυτό έχει ως συνέπεια το κυβερνητικό έργο σε πολλές περιπτώσεις να εκτελείται πλημμελώς και με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτός είναι και ο κύριος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα στην επόμενη τριετία. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου.

Η απουσία μιας ισχυρής αντιπολίτευσης σε πολλές περιπτώσεις ενισχύει την άνοδο των «άκρων». Πολίτες που δεν βλέπουν εναλλακτικές λύσεις από την κυβέρνηση επιλέγουν να απομακρυνθούν από το πολιτικό σύστημα, αναζητώντας στήριξη σε δυνάμεις εκτός του δημοκρατικού πλαισίου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προτείνουν υπομονή, ωστόσο το κοινό τους φαίνεται να μην την έχει. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει ελαφρώς τη στήριξή του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει την ίδια τύχη.

Στη δημοσκόπηση της Pulse, οι δύο κομματικές δυνάμεις μαζί συγκεντρώνουν 28,5%, που δεν φτάνει τα «χαμηλά» ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταγράφει 30%. Μια πιο καθαρή εικόνα για την πολιτική κατάσταση και τη γεωγραφία της θα διαμορφωθεί μετά τον χειμώνα, καθώς οι νέοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments